Skuteczna terapia zaburzeń gospodarki węglowodanowej, szczególnie w przypadku najmłodszych grup wiekowych, wymaga interdyscyplinarnego podejścia do pacjenta, łączącego wiedzę medyczną z wiedzą żywieniową i psychologiczną.
Publikacja stanowi kompendium wiedzy na temat różnorodnych zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Została przygotowana przez zespół ekspertów z dziedzin: diabetologii, dietetyki i psychologii, pod redakcją naukową dr hab. n. med. i n. o zdr. Beaty Sińskiej jako wsparcie dla specjalistów w opiece nad pacjentami pediatrycznymi z tego typu zaburzeniami.
Czytelnik znajdzie w niej charakterystykę fundamentów zdrowego odżywiania oraz omówienie specjalistycznych strategii żywieniowych w: insulinooporności, cukrzycy typu 1 i 2, ,,cukrzycy podwójnej", hipoglikemii reaktywnej, cukrzycy współistniejącej z innymi schorzeniami (celiakią, zapaleniem tarczycy, mukowiscydozą) oraz w cukrzycy potransplantacyjnej. Publikacja nie ogranicza się wyłącznie do aspektów fizjologicznych, ale podkreśla również znaczenie wsparcia psychologicznego i roli zespołu terapeutycznego w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Książka adresowana jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunku lekarskiego, a także do lekarzy pediatrów i diabetologów dziecięcych.
Może być także cennym źródłem informacji dla rodziców dzieci z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2025-05-08