Żywe srebro. Tom 1

Dopiero w XX w. wyszło na jaw, że Newton więcej czasu poświęcał alchemii niż fizyce i matematyce. Współcześni historycy są zdania, że alchemia była w siedemnastowiecznej nauce wszechobecna. Neal Stephenson w najnowszym Cyklu Barokowym odsłania przed czytelnikiem moment narodzin nowożytnej nauki i racjonalnego świata cywilizacji Zachodu.

Pierwsza część trylogii Żywe srebro wydana po raz pierwszy w 2003 roku w St. Zjednoczonych osiągnęła sprzedaż ponad 500 tysięcy egzemplarzy, a prawa autorskie do cyklu sprzedano m.in. do Czech, Francji, Niemiec, Polski, Rosji, Wlk. Brytanii. W Polsce Żywe srebro zostanie wydane w trzech księgach; pierwsza księga ukaże się w czerwcu nakładem wydawnictwa Mag. Kolejne księgi – w sierpniu i październiku.

Akcja trylogii rozgrywa się na przestrzeni 60 lat (1655-1714) niemal na całym globie. Angażuje dwory królewskie, myślicieli i filozofów, wynalazców i pisarzy, postaci historyczne i fikcyjne. Przez karty książki przewijają się wszystkie znaczniejsze osobistości siedemnasto- i osiemnastowiecznej Europy i Ameryki: nie tylko Newton, i Leibniz, ale także John Locke, Robert Hooke, Robert Boyle, Christiaan Huygens, Czarnobrody, cała rzesza królów i książąt, a nawet siedmioletni Ben Franklin. Pełno tu pojedynków i pościgów, lecz nie brak także opisów systemów filozoficznych, rekonstrukcji powstania rachunku różniczkowego i teorii Newtona.

Żywe srebro opisuje losy geniuszy i niepowtarzalnej grupy siedemnasto- i osiemnastowiecznych wagabundów w tym punkcie historii, gdy nic jeszcze nie było przesądzone jak ukształtuje się nowożytna „nauka” i „ekonomia”. Stephenson skupia się na odnalezieniu prawdziwych fundamentów cywilizacji XXI w., zbudowanej dzięki racjonalnemu opisowi rzeczywistości narzuconemu właśnie w epoce Baroku przez ludzi typu Newtona czy Leibniza. Dzięki temu stajemy się naocznymi świadkami otwarcia umysłów ludzkich na nowy, innowacyjny sposób oceny rzeczywistości. Pojawienia się nowych idei i prądów filozoficznych, które ukształtowały współczesną cywilizację Zachodu.

Informacje dodatkowe o Żywe srebro. Tom 1:

Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2005-06-10
ISBN: 978-83-7480-000-6

Kup książkę Żywe srebro. Tom 1

Żywe srebro. Tom 1 - opinie o książce

Już wcześniej wiedziałam że Neal Stephenson potrafi pisać ponadprzeciętnie dobrze, jednak sposób w jaki przedstawił wiek siedemnasty przerósł wszelkie moje oczekiwania. Zarówno akcja jak i język przenoszą czytelnika w świat otaczający Izaaca Newtona i Towarzystwo królewskie, pozwalając na pełne zrozumienie mechanizmów rządzących nauką tamtych czasów. Jednak nie jest to książka łatwa, wymaga skupienia i czasu, aby na spokojnie przetrawić zarówno trudny bo stylizowany na stary język, jak skomplikowaną fabułę, w której wielość i różnorodność postaci jest zarówno pięknem, jak i utrudnieniem odbioru tego dzieła. Bardzo ciekawym aspektem było dla mnie czytanie o Newtonie czy Leibnitzu, nawet jeśli ich charakter jest jedynie fikcją literacką, a to ponieważ znam ich nazwiska z książek i podręczników z którymi pracuję. Dodatkowy szacunek należy się autorowi za umiejętność przekazania ducha barokowej europy, samemu będąc wychowanym za oceanem we współczesnej Ameryce, co również świadczy o jego profesjonalizmie i talencie narratorskim.
Avatar użytkownika - miriel3
miriel3
Przeczytane:2011-11-26, Przeczytałam,
Zamieć
Neal Stephenson0
Okładka ksiązki - Zamieć

Ta wydana w 1992 roku powieść nadal wzbudza zachwyt czytelników i krytyki, nadając nowy wymiar gatunkowi literackiemu jakim jest cyberpunk. To niezwykle...

Ustrój świata
Neal Stephenson0
Okładka ksiązki - Ustrój świata

Akcja serii rozgrywa się na przestrzeni 60 lat (1655-1714) niemal na całym globie. Angażuje dwory królewskie, myślicieli i filozofów, żołnierzy i złodziei...