Książka jest wyczerpującym studium historyczno-pedagogicznym doskonalenia zawodowego nauczycieli prowadzonego przez ZNP w latach 1944-1989. Ukazuje przemiany związane z przejęciem władzy na ziemiach polskich w 1944 roku oraz budowaniem i umacnianiem ładu monocentrycznego, stanowiące rozległe tło dla rozważań nad procesem sowietyzacji oświaty dokonującej się w obszarze doskonalenia nauczycieli. Wnikliwa analiza kontrowersyjnej faktografii tego okresu demaskuje sens polityczny podejmowanych działań na polu doskonalenia. Ujawnia wykorzystywane przez władze środki służące pragmatycznej instrumentalizacji tego procesu, zawłaszczania świadomości nauczycieli i czynienia z nich narzędzia kształtowania społeczeństwa homo sovieticus. Analizowane fakty stanowią egzemplifikację zjawiska pozornych zmian na kolejnych etapach dokonywanych przeobrażeń w systemie związkowego doskonalenia nauczycieli. Praca nie tylko ukazuje źródła, przyczyny i konsekwencje manipulacyjnych działań monolitycznej partii w tym obszarze, ale także obala zakorzenione w świadomości Polaków stereotypy myślenia o jakości i znaczeniu doskonalenia nauczycieli, jak również o całej edukacji okresu ograniczonej suwerenności Polski.

Informacje dodatkowe o Związkowe doskonalenie nauczycieli w Polsce (1944–1989). Uwarunkowania. Przejawy. Konsekwencje:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: b.d
Kategoria: b.d
ISBN: 978-83-7587-013-8

Kup książkę Związkowe doskonalenie nauczycieli w Polsce (1944–1989). Uwarunkowania. Przejawy. Konsekwencje

Związkowe doskonalenie nauczycieli w Polsce (1944–1989). Uwarunkowania. Przejawy. Konsekwencje - opinie o książce