Poznaj zupy dobre na każdą okazję!
Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie - każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podstawą obiadu. Niejedna babcia i mama twierdzą, że rosół ma wręcz magiczne właściwości lecznicze, a chłodnik to najlepszy obiad na upalne dni. W książce Zupa dobra na wszystko Jolanta Naklicka-Kleser, znana z kuchni programu ,,Pytanie na śniadanie", podaje 100 autorskich przepisów. Znajdziesz tu zupy rozgrzewające i regenerujące, doskonałe na upały, ale też na chłodne jesienne popołudnia. Nie zabraknie przepisów na zupy, które poprawią... nastrój, a także wykwintnych zup idealnych na przyjęcia.
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować kuchni Joli, to nawet nie wiesz, ile tracisz! Ta książka pełna jest przepisów sporządzonych od serca, które zadowolą nawet największego łasucha. To doskonała mieszanka kulinarnych propozycji zarówno dla fanów unowocześnionej klasyki, jak i dla tych z Was, którzy w jedzeniu nieustannie szukają nowych smaków. - Tamara Gonzalez Perea.
Od dziecka miałem do zup dość chłodny stosunek. Ale dzięki Joli, którą poznałem w programie Pytanie na Śniadanie, zmieniłem podejście i nie mam pytań. Właściwie mam ich wiele, bo nie mogę się nadziwić, skąd aż taka paleta smaków w niby zwykłej zupie. Na pewno dzięki tej książce znalazłem część odpowiedzi, ale z każdym rozdziałem staje się coraz bardziej głodny, bynajmniej nie tylko kulinarnej wiedzy. - Robert Sharif El Gendy.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2020-06-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 244
Wyjątkowe smakołyki - nie tylko pyszne, ale zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej. A zazwyczaj są...
Mrożone smakołyki uwielbiają i dzieci, i dorośli. Przekonaj się, że mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Z roku na rok jemy coraz więcej lodów...
Przeczytane:2020-12-21, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2020, Książki XXI wieku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, 52 książki 2020,
Autorka kulinarnej książki pt. ''Zupa dobra na wszystko'' Pani Jolanta Naklicka –Kleser znana jest mi z uczestnictwa w śniadaniowym programie telewizyjnym, w którym to gotuje, dzieląc, się przy okazji swoim doświadczeniem kulinarnym z telewidzami, którzy lubią go poznawać i kształcić swój warsztat poznając nowe przepisy, które mogą sami wykonać.
Pani Jolanta Naklicka -Kleser gotuje z nie tylko z ogromnym zaangażowaniem, a przede wszystkim na jej twarzy nigdy nie znika uśmiech w trakcie przygotowania wybranych przez nią dań.
Zapoznając, się z twórczością kulinarną Pani Jolanty nabiera się większej ochoty do ich przyrządzania zaproponowanych przez nią dań, które to kuszą nie tylko pięknym wyglądem na wykonanych fotografiach, ale większość z nas lubi zjadać zupy.
Przywiązuje ona w szczególności dużą uwagę w trakcie wykonywania dań na to, czy są proste w przygotowaniu, czy składniki do nich są łatwo dostępne, własne wyprodukowane przez siebie w ogródku warzywa lub zakupione w sklepach osiedlowych bądź marketach.
W książce tej na samym początku zamieszczona jest istotna informacja przybliżająca, co spowodowało, że autorka rozpoczęła swoją osobistą przygodę z gotowaniem, co stanowi dla niej największą inspirację oraz dla kogo lubi gotować.
Nie da się tego ukryć, że kuchnia Pani Jolanty za każdym razem, gdy ją odsłania, jest bardzo tajemnicza, ale na jej efekty nie trzeba długo czekać, gdyż wyglądają one fantastycznie.
Książka ta składa się z 9 rozdziałów.
Moją szczególną uwagę w tej kulinarnej książce zwróciłam na następujące dania- zupy:
Krem ze szpinaku, krem z pora, zupa grzybowa, francuska zupa cebulowa, krem z kiszonej kapusty z gruszką i boczkiem, krem z pieczonej dyni oraz batatów, krem z pieczonego kalafiora, kapuśniak z młodej kapusty, krem z kukurydzy, krem z kalafiora z pieczonymi winogronami oraz zamieszczony w pierwszym rozdziale kuchenny niezbędnik autorki.
Autorka dzieli się również w książce trafnymi, sprawdzonymi przez siebie uwagami na temat zaproponowanych dań- zup, kremów.
W tej oto kulinarnej książce elementami dodatkowymi są pięknie wykonane zdjęcia zaprezentowanych dań, jakimi są zupy, kremy oraz zastosowana została zastosowana czytelna grafika tekstu dobrana trafnie do całości okładka.
Wydawnictwu Rebis dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza książki pt. ''Zupa dobra na wszystko'' autorstwa Pani Jolanty Naklickiej-Kleser.
Polecam mieć tę książkę.