Zrób, zjedz, powtórz to wyborny zbiór przepisów poprzeplatanych opowieściami o jedzeniu, napisanych typowym dla Nigelli absorbującym i przenikliwym stylem. Autorka zastanawia się, czym jest przepis, wypowiada wojnę idei grzesznej przyjemności, dzieli się z czytelnikami wiedzą i przepisami, do których nieustannie chce się wracać.
„Moje przepisy rodzą się blisko życia, w moim domu”.
W tej książce, dzięki ponad setce nowych potraw z wykorzystaniem jej ulubionych składników, poznajemy kuchenny rytm i rytuały autorki. Rozdziały A jak anchois (hołd na cześć „morskiego bekonu”), Rabarbar, Czuła apologia brązowego jedzenia, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy – to zapowiedź tylko niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności.
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2021-10-27
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 352
,,Zrób, zjedz. powtórz" Nigelli Lawson to książka, która swym wnętrzem zainspiruje praktycznie każdego, nie tylko Panią Domu, ale wszystkich miłośników sztuki kulinarnej. To pozycja idealna zarówno dla osób dopiero co stawiających pierwsze kroki w kuchni, jak też wytrawnych kucharzy. Stanowić też może piękny i wartościowy prezent dla bliskich nam osób. Mówiąc krótko - naprawdę polecam!
Recenzja: https://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-zrob-zjedz-powtorz-nigella-lawson/
NIGELLA LAWSON - to niekwestionowany autorytet kulinarny, popularna na całym świecie mistrzyni kuchni i osoba, którą za jej naturalność pokochały miliony osób na całym świecie. Z tych względów nie zdziwi nikogo fakt, iż oto powitałam w swych rękach z wielką radością najnowszą kulinarną książkę tej autorki - "Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści", która ukazała się w naszym kraju nakładem Wydawnictwa Insignis!
O jedzeniu jest to opowieść - oczywiście. Jednakże nie o takim zwykłym jedzeniu, a o najważniejszych przepisach i powstałych na ich podstawie daniach, dla samej Nigelli Lawson. Otóż obok tradycyjnego zestawu składników, opisanych krok po kroku kucharskich czynnościach i dopełniającej tych słów fotografii, znajdziemy tu także ciekawe historie o życiu tej autorki, jej kulinarnych sukcesach i odkryciach, czy też wreszcie o magii jedzenia, które jest przyjemnością, radością i nierzadko nagrodą za to, że tak dzielnie radzimy sobie z wszelkimi troskami i kłopotami codzienności.
Oferta kulinarnych przepisów tej książki jest naprawdę wielka, gdyż znajdziemy tu aż 150 pomysłowych, kulinarnych receptur. Ale zanim przejdziemy do kwintesencji tej pozycji, najpierw poznamy ciekawy wstęp autorki względem tego, czym są kulinarne przepisy, czym jest dobre jedzenie i dlaczego nie warto odmawiać sobie smacznych dań. A potem..., a potem czekają na nas już wspaniałe dania podzielone na kilka odrębnych kategorii|: "A jak anchois", "Przyjemność", "Czuła apologia brązowego jedzenia", "Rabarbar", "Powaga obiadu, czyli 'zgłodniały grzesznik bez jadła omdlewa'" oraz "Bożonarodzeniowe rarytasy".
Tytuły te wskazują i mówią wiele o tym, jakich przepisów możemy się spodziewać w danej części książki, aczkolwiek i tak udaje się autorce nie raz nas mocno zaskoczyć...
Przepisy..., ach te przepisy. Są one ciekawe, pomysłowe, podane w bardzo prosty sposób i budzące iście wilczy apetyt! Tak jest oto m.in. z przepisami na gorącą i chrupiącą "Selerową zapiekankę z anchois"; jakże orientalne "Pikantne kalmary z fasolą"; zaskakujący swoim ostro-łagodnym smakiem "Kurczak w sosie czosnkowym"; łagodną i rozpływającą się ustach "Zapiekanką z kopru włoskiego"; czy też chociażby prostą w sporządzeniu, ale przy tym i pomysłową "Bezstresową potrawkę rybną"...
Znajdą tu coś dla siebie także miłośnicy słodkości, by wspomnieć chociażby o intrygującym przepisie na delikatne "Ciasto marcepanowe"; przyjemnie chrupiące "Słodko-słone ciasteczka"; obłędny i jakże efektowny "Tort z rabarbarem i pianką"; czy też ciekawej recepturze na "Marynowany rabarbar" w słoikach.
Wreszcie znajdziemy tu moc inspiracji na nadchodzące, bożonarodzeniowe dania, by zatrzymać się choćby przy norweskiej zapiekance o nazwie "Pokusa Janssona"; pachnącej świętami "Pieczonej pigwie"; klasycznych "Ciasteczkach linckich"; nowoczesnym "Wegańskim pierniku"; bądź też idealnych na czas karnawału "Noworocznych pączkach".
To oczywiście tylko kilka z morza przepisów Nigelli Lawson, jakie ona tu przed nami odkrywa. A przepisy te przyjmują także piękną dla oka postać, gdzie to mamy przede wszystkim wspaniałe i wyraziste fotografie gotowych dań, ale też i przejrzysty układ tekstu oraz idealne połączenie samych przepisów z arcybarwnymi opowieściami autorki. Całości pozytywnego efektu dopełnia okazałe wydanie książki, które objawia się dużym formatem, twardą oprawą, klimatyczną okładką i jakością papieru.
Książka ta jest idealną propozycją dla wszystkich fanów Nigelli Lawson, ale też i sympatyków dobrego jedzenia. To kompendium wiedzy i pomysłów na to, jak uczynić naszą kuchnię ciekawszą, mniej konwencjonalną i nowocześniejszą, nie mówiąc już o tym, że także i smaczniejszą. Myślę, że tytuł ten sprawdzi się na każdą porę roku, aczkolwiek czas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia wydaje się być idealnym do tego, by wypróbować te wszystkie przepisy.
"Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści" to wspaniała pozycja, która wzbogaci naszą czytelniczą półkę, ale też i sprawdzi się świetnie chociażby w roli prezentu dla bliskiej nam osoby. To znakomite przepisy, ich piękne ukazanie za pomocą słów i obrazów oraz niezwykle sympatyczny, ciepły i wesoły klimat spotkania z Nigellą Lawson, której nie sposób nie polubić. Z tych wszystkich względów gorąco polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł - naprawdę warto!
SPRZEDAŻ OD 27.10.2006 "Nigella gryzie" - to poradnik kulinarny prezentująca zbiór nieskomplikowanych, oryginalnych i smakowitych przepisów,...
"Lato w kuchni przez okrągły rok" to kolejna, po "Nigella gryzie", książka Nigelli Lawson wydana w Polsce. "Lato w kuchni przez okrągły rok" prezentuje...
Przeczytane:2022-01-05, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022,
Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, prezenterka telewizyjna i autorka książek kucharskich. Zadebiutowała na szklanym ekranie jako gość w 1998 roku w programie kulinarnym Nigela Slatera „Real Food”. Wkrótce potem otrzymała swój własny program o gotowaniu dla Channel 4 „Nigella gryzie”, a w 2002 r. kolejny „Wieczne lato z Nigellą” i szybko stała się ulubienicą widzów. Oba programy były w Polsce emitowane na kanale TVN Style. Od 2020 roku Lawson prowadzi program kulinarny „Nigella’s Cook, Eat, Repeat” emitowany przez BBC Two. W tym samym roku wydana została również książka pod tym samym tytułem. W Polsce ukazała się w październiku 2021 roku.
Nigella Lawson fascynuje mnie od lat. Oczarowuje nie tylko jej miłość do gotowania i jedzenia, którą widać zarówno w prowadzonych przez nią programach, jak i w wydawanych książkach, ale też jej seksowny image, który podczas gotowania prezentuje. Lawson cechuje ogromny entuzjazm i poczucie humoru, którym zaraża widzów. Atrakcyjna Brytyjka zjednuje ich sobie także uwodzicielskim gotowaniem i przekonaniem, że seksapil w kuchni jest niemniej ważny niż zaostrzony nóż. Jej książki kucharskie są dla czytelników inspiracją. Autorka przekazuje w nich, że gotowaniem trzeba się cieszyć, ma to być relaksujące zajęcie. Zachęca również, aby w kuchni eksperymentować. Sama często korzysta z przepisów swojej babci, które nieznacznie modyfikuje. To bardzo charyzmatyczna, energiczna i pełna pomysłów osoba, na którą przyjemnie się patrzy.
Równie wiele pasji włożyła Lawson w swoją najnowszą książkę, która jest zbiorem ponad 100 przepisów. Ale nie tylko, bo w książce znajdziemy również opowieści o jedzeniu napisane właściwym dla autorki absorbującym i przenikliwym stylem. Książka wydaje się być napisana dla czytelników takich jak ja, którzy wybitnymi kucharzami raczej nie są. Nie za bardzo lubię gotować, jestem całkiem przeciętną kucharką, jednak książka Lawson zachęciła również mnie, aby trochę się tym gotowaniem pobawić. A przy okazji może uda się stworzyć coś wyjątkowego, trochę może bardziej wykwintnego, a na pewno innego niż zazwyczaj robię. Autorka ma świetne poczucie humoru, które udziela się czytelnikowi.
Książka jest przepięknie wydana. Minimalistyczna, twarda oprawa, a w środku prawdziwe dzieło sztuki. Każdy przepis został zilustrowany przyciągającym wzrok zdjęciem w przepięknych kolorach. Zamieszczone w książce przepisy są na tyle proste, że poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Jej najważniejszym punktem są jednak refleksyjne eseje, które autorka napisała do książki. Ponieważ książka została wydana w 2020 roku (u nas w 2021), można znaleźć w niej również przemyślenia na temat niepewnych czasów, w jakich obecnie żyjemy. Opowieści Lawson są tak ciepłe, tak optymistyczne i przy okazji mądre, że bardzo chętnie się tę książkę czyta. A przemiłym dodatkiem są przepisy, z których z powodzeniem można skorzystać i zdjęcia, które cieszą oko. No i piękne, solidne wydanie, które posłuży przez długie lata. Warto dodać, że składniki, których potrzebujemy, aby przygotować dane danie nie są specjalnie wymyślne, dostaniemy je w każdym sklepie. Jeśli natomiast może być jakiś problem z ich dostępnością, Lawson proponuje zamienniki. Cieszy też fakt, że autorka pomyślała o wegetarianach. W książce znajdziemy całkiem sporą liczbę wegetariańskich i wegańskich przepisów. Jeśli danie nie jest wegetariańskie, autorka dodaje komentarz, jak można zamienić niewegetariański przepis na ten dla wegetarian. Jest jednak realistką i nie obiecuje, że w każdym przepisie da się coś zamienić w taki sposób, aby był on dla każdego. Wszystkie dania wyglądają na takie, które smakują obłędnie. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia na fotografie.
Książkę polecam dla siebie albo na prezent. Nada się idealnie, bo to nie tylko książka kucharska, ale też wyjątkowa opowieść o miłości. Do jedzenia rzecz jasna 😁