Powieść dla młodzieży ukazująca świetny warsztat pisarski autora, która uwodzi swoim nastrojem i pozwala wyzwolić się z codziennego zgiełku.Eugeniusz Paukszta (1916-1979) znany powieściopisarz i publicysta, autor licznych książek, w tym powieści współczesnych i historycznych, tomów opowiadań oraz powieści dla młodzieży. Debiutował w roku 1938 w Wilnie. Przez całe życie był niezwykle czynny społecznie, brał udział w kampanii wrześniowej 1939 r., w czasie wojny i okupacji hitlerowskiej działał w konspiracji, za co był więziony w obozach koncentracyjnych. Po wojnie E.Paukszta zamieszkał na stałe w Poznaniu. Przeszło połowę swego intensywnego życia oddał służbie Polski zachodniej i północnej. Problematyka i tematyka tej części kraju znalazła szerokie odzwierciedlenie w jego książkach (m.in. Srebrna ławica, Lody pękają, Straceńcy, Buntownicy, Pogranicze, Wszystkie barwy codzienności, Wrastanie, Przejaśnia się niebo i inne). Laureat wielu nagród literackich.
Informacje dodatkowe o Znak żółwia:
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: b.d
978-83-60-38372-8
Przeczytane:2022-09-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2022,
Z początku nie spodobało mi się to ciągłe popijanie alkoholu i proponowanie go przez mężczyzn młodym chłopakom. Sama akcja książki natomiast wciągająca: tajemnicze bunkry poniemieckie, Biała Dama w ruinach (która okazuje się facetem osłaniającym w ten sposób swój lewy magazyn), złodzieje okradający wagony towarowe, pierwsze miłości... Moja sympatię najbardziej wzbudził młodziutki Benek. Chłopiec miał naprawdę mrożące krew w żyłach przygody: a to omal nie utonął (mieszkańcy szukali już tylko zwłok), a to znów złodziej pobił go i chciał zostawić na pewną śmierć na torach (dobrze, że drugiego że złodziei ruszyło sumienie). A co z tytułem? Pierwszego żółwia Benek znalazł po powodzi, drugiego zaplatanego w sieci przy połowie ryb i odtąd dbał o swoich przyjaciół w skorupach:)