Czy każda dwunastolatka lubi chodzić do szkoły? Janeczka ma na ten temat swoje, dosyć oryginalne zdanie. Przecież podróżując po Europie z ciocią i wujkiem też można się dużo nauczyć i wiele zobaczyć. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że z ciężkim sercem myśli o zmianach, które ją czekają. Na czym one polegały i co ze sobą przyniosły, opowie wam ta książka. Warto zaprzyjaźnić się z Janeczką, by razem z nią przeżywać niezwykłe przygody. Warto dzięki niej poznać Kornwalię i uczestniczyć w rozwiązywaniu zagadki nagłej niechęci, jaką okazuje Janeczce jedna z koleżanek. Warto... Cóż, przede wszystkim warto przeczytać "Złote szkolne czasy". Angela Brazil, angielska powieściopisarka, bardzo popularna w Polsce w latach trzydziestych, udowadnia, że są wartości, które nie przemijają: miłość, przyjaźń i radość życia.
Wydawnictwo: Graf-Punkt
Data wydania: 1991-09-03
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Jeans golden term
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Janina Zawisza-Krasucka
Przeczytane:2023-10-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023,
W wiekszosci krótkie, ale bardzo ciepłe opowiadania o dzieciach. Kilka jest dość naiwnych, ale sa to tak wspierające historie, że az świat wydaje się lepszy! Na poprawę samopoczucia doskonałe!