Złamane obietnice

Tom 6 cyklu Taniec płomieni

Tabor Kallego nadal mieszka w Starym Domku w Oldertun. Pod naciskiem władz dziewczynki zaczynają chodzić do szkoły. Po kilku dniach dochodzi do wydarzeń, jakich boją się wszyscy wędrowni ludzie: jedna z dziewcząt nie wraca po zakończonych lekcjach do domu.

Pastor uśmiechał się dziwnie.
- Odesłaliśmy ją do doktora. Była mowa o tym, że powinna znaleźć się w szpitalu.
- W szpitalu? - Histeryczny głos Ulrikki ranił uszy zebranych. - Nie! Tylko nie szpital! Szpital będzie próbował odebrać nam dzieci.
- Opamiętaj się, Cyganko! - krzyknął pastor ze złością. - Powinnaś raczej być wdzięczna, powiadam ci.

Informacje dodatkowe o Złamane obietnice:

Wydawnictwo: Ringier Axel Springer Polska
Data wydania: 2014 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Brutte lofter
Tłumaczenie: Anna Marciniakówna

Tagi: bóg

Kup książkę Złamane obietnice

Złamane obietnice - opinie o książce

"Złamane obietnice" to - jak do tej pory - drugi najnudniejszy tom tej sagi - pierwszym był tom rozpoczynający całą tę historię. Mamy tutaj podobną sytuację jak w pierwszym tomie - niby coś się dzieje, ale są to tak nudne wątki, że odechciewa się czytać, przez co lektura trwa i trwa. Pierwszy tom spowodował, że nie chciało mi isę kontynuować przygody z "Tańcem płomieni", szósty spowodował, że mam ochotę odpocząć od tej sagi na jakiś czas. Postaci irytują bardziej niż wcześniej. Relacje Anny z płcią przeciwną można opisać jako romans-tragedię, przez którą przebrnięcie wymaga od czytelnika dużej siły woli. Mamy tutaj kolejną silną kobietę, kóra tak naprawdę jest silna jedynie we własnym mniemaniu - oklepany motyw. Nuda. Oby w kolejnych tomach nie było gorzej.

Taniec płomieni- Niespodziewane spotkanie
Jane Mysen0
Okładka ksiązki - Taniec płomieni- Niespodziewane spotkanie

Tabor Kallego zatrzymuje się w Tonset mimo, iż żona gospodarza żywi wobec Cyganów nienawiść i pogardę. Pewnego dnia Cyganie znajdują przed drzwiami Starego...

Bitwa
Jane Mysen0
Okładka ksiązki - Bitwa

Mieszkańcy Elgtun żyją w przekonaniu, że Finngard już wkrótce zbierze wojowników i przejmie wadzę nad dworem. Gyda niepokoi się o Torarina, który - zgodnie...

Raj utracony
John Milton