Żelazne damy wyd. 2023

Inne wydania:

Kim był kobiety, które rządziły średniowieczną Polską? Jak odnalazły się w świecie, w którym liczyło się tylko jedno prawo - prawo silniejszego?

Dla dobra swojej rodziny Dobrawa wyrusza do kraju Piastów, aby poślubić Mieszka, poganina i bezwzględnego mordercę. Oda zostaje żoną słowiańskiego barbarzyńcy, który jest odpowiedzialny za śmierć jej bliskich. Choć w Poznaniu czeka ją tylko pogarda, to właśnie ona zbuduje solidne podstawy polskiego imperium. Wystarczy jedno słowo Emnildy, aby Europa pogrążyła się w morzu krwi. Nie zawaha się go wypowiedzieć i poświęcić poddanych, gdy w grę będzie wchodziło dobro jej interesów i bezpieczeństwo syna.

Polskie Żelazne damy trwały u boku brutalnych władców. Do czasu. Kiedy nadszedł właściwy moment, przejęły ster. Przekupstwa, otrucia, intrygi - dla dobra swego rodu lub dla władzy nie cofnęły się przed niczym.

Informacje dodatkowe o Żelazne damy wyd. 2023:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-03-08
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: wspomnienia

Kup książkę Żelazne damy wyd. 2023

Żelazne damy wyd. 2023 - opinie o książce

Nieco zdemonizowana rola żon pierwszych Piatów. Sporo faktów, trochę domysłów, sprostowań i polemik z autorami kronik oraz późniejszych opracowań. Wiele miejsca poświęcono informacjom o ich aktywności politycznej, marginalizując inne sfery ich życia.
Avatar użytkownika - eR_
eR_
Przeczytane:2015-12-06,
Kamil Janicki - polski pisarz i publicysta specjalizujący się w dziejach II Rzeczypospolitej, z wykształcenia historyk. Jest autorem takich książek, jak "Epoka hipokryzji", "Damy złotego wieku", czy "Elity w II Rzeczypospolitej". Mam, w ręku, kolejną książkę, która wyszła z pod pióra, tegoż historyka, a mianowicie"Żelazne damy". Wyobrażając sobie odległe czasy, powiedzmy tysiąc lat wstecz, widzimy hordy, na wpółdzikich barbarzyńców, którzy, rozpętują wojny, z byle powodu i żyją, z dnia na dzień.Patrząc na źródła historyczne, nie wiele się mylimy w swojej ocenie. W książce tej, autor, przedstawia spojrzenie, na kobiety, które w epoce Piastów, żelazną dłonią trzymały stery władzy i w niczym nie ustępowały mężczyznom.Silne i niezależne, a dodatkowo, zdolnego do wszystkiego, abo przekonać do swoich racji, czy skłonić kogoś do wykonania określonych rozkazów.A czasy, w których, przyszło im żyć, pełne były trudu i znoju.Niebezpieczne i wyjątkowo trudne.Fakty historyczne, swoją drogą, a sam autor, poprowadził całą opowieść tak, że zanika granica między prawdą, a interpretacją pisarza. Niezwykle ciekawa i zajmująca lektura, która przeczytałem z zainteresowaniem. Dla miłośników historii, a także dla pasjonatów, nie tak odległych przecież czasów,Polecam.
ja już czytałem, bardzo mi się podobała. Kamil Janicki świetnie pisze i mam wrażenie, że każda kolejna książka jest lepsza od poprzedniej. Moim zdaniem warto po nią sięgnąć.

Ciekawa i wartościowa, ale czyta się ciężko.

Avatar użytkownika - stokrotka22
Przeczytane:2015-12-04, Ocena: 6, Przeczytałam,
Warcholstwo. Prawdziwa historia polskiej szlachty
Kamil Janicki 0
Okładka ksiązki - Warcholstwo. Prawdziwa historia polskiej szlachty

Kamil Janicki, autor wielu bestsellerowych książek, po świetnie odebranej „Pańszczyźnie” tym razem wprowadza nas w świat polskiej szlachty...

Wawel. Biografia
Kamil Janicki0
Okładka ksiązki - Wawel. Biografia

TO NIE JEST PRZEWODNIK! TO ŻYWA HISTORIA WAWELU, KTÓRA WCIĄGA JAK KRYMINAŁ! Wawel. Bijące serce Polski, Notre Dame, Wersal i Panteon w jednym. Niemy świadek...