Zdrowie publiczne w Galicji w dobie autonomii

Zrealizowane w niniejszym projekcie badania stanowią pierwszy etap w szerszym programie, którego realizacja w przeciągu ok. 6-8 lat powinna zaowocować powstaniem kilku prac z zakresu historii zdrowia publicznego w Galicji. Należy zgodzić się ze stwierdzeniem, że badacze dziejów Galicji stosunkowo rzadko dotykali spraw zdrowotności mieszkańców i pomocy socjalnej. Dlatego podjęcie systematycznych badań nad dziejami zdrowia publicznego powinno stanowić istotny wkład do szeroko rozumianych badań nad dziejami społecznymi Galicji. Wykonawcy nieniejszego projektu badawczego, rozpoczynając takie badania, a tym bardziej po ich kilkuletniej realizacji, są jednocześnie w pełni świadomi rozległości problematyki i faktu nie wyczerpania jej w kończących się obecnie pracach badawczych. Fakt istnienia w Galicji instytucji autonomicznych (Sejm Krajowy, Wydział Krajowy, Krajowa Rada Zdrowia) posiada kapitalne znaczenie dla podejmowanych badań. Prowadząc aktywną politykę tak w sferze legislacyjnej jak i działań wykonawczych instytucje autonomiczne pozostawiły po swojej działalności bogactwo źródeł dotychczas tylko w niewielkim stopniu przebadanych w kontekście interesującej nas problematyki zdrowia publicznego.

Informacje dodatkowe o Zdrowie publiczne w Galicji w dobie autonomii:

Wydawnictwo: HISTORIA IAGELLONICA
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Zdrowie publiczne w Galicji w dobie autonomii

Zdrowie publiczne w Galicji w dobie autonomii - opinie o książce