Zdrowa kuchnia dla smakoszy Larousse

Człowiek powinien nie tylko jeść, ale przede wszystkim zdrowo się odżywiać. O tym, że nie jest to wcale takie proste, przekonał się chyba każdy, kto chociaż raz próbował odnaleźć się między półkami zastawionymi słoikami z konserwowaną i barwioną żywnością a stojakami pełnymi ziemniaczanych chipsów i kukurydzianych snacków. Z drugiej strony, pokutuje przekonanie, że smaczne jest to, co niezdrowe i na odwrót ? że zdrowe jest to, co niesmaczne. Zwolennicy tego poglądu nie oszczędzają w kuchni na tłuszczu, cukrze czy soli.Tymczasem w zdrowej diecie powyższe składniki należy znacząco ograniczyć. Zrównoważona dieta składa się z wielu różnorodnych produktów, które dostarczają wszystkich składników odżywczych, ale także odkrywa naturalny smak żywności i uwypukla go, proponując aromatyczne zioła i przyprawy; łączy na talerzach różnorodne smaki i barwy.Zdrowa kuchnia to również smaczna kuchnia! Takie jest właśnie przesłanie najnowszej książki kucharskiej wydawnictwa Larousse.Opis ponad 110 zdrowych produktów - warzyw, mięs, ryb, serów i owoców. Przy każdym produkcie: * właściwosci lecznicze; * wskazówki, jak je wybierać i przechowywać.370 przepisów na łatwe, zdrowe i smaczne potrawy - przekąski, przystawki, dania główne, dodatki do potraw i desery. Przy każdym przepisie: * wartości odżywcze potrawy; * porady dietetyczne; * propozycje zdrowych i smacznych posiłków.Ponad 120 przepisów na oryginalne potrawy kuchni wegetariańskiej.Zasady komponowania zrównoważonych posiłków: * najzdrowsze metody przyrządzania potraw; * rola witamin i minerałów; * propozycje wyboru zdrowych tłuszczów; * sztuka korzystania z ziół i przypraw.Tablice ułatwiające dobór właściwej potrawy przy różnych schorzeniach (cukrzyca, osteoporoza, anemia, wysoki poziom cholesterolu). Celem Zdrowej kuchni dla smakoszy jest przedstawienie wartości zdrowotnych produktów i zaproponowanie łatwych przepisów na zdrowe, oryginalne i smaczne potrawy.

Informacje dodatkowe o Zdrowa kuchnia dla smakoszy Larousse:

Data wydania: b.d