Zdrapywanki z Manią i Tyniem. Jesień ma poręczny format i poprzez zabawę wspiera rozwój manualny najmłodszych. Używając patyczka, dzieci zdrapują srebrną farbę i odkrywają całą ilustrację. To doskonały trening koncentracji.
Dzieci, towarzysząc bohaterom, poznają jesień i jej oznaki. Będą jechać pociągiem, zbierać w parku dary jesieni i bawić się na deszczu.
Przy każdej ilustracji jest zamieszczone polecenie, które rozwija pamięć, spostrzegawczość i logiczne myślenie. Etykietki z wyrazami wspierają rozwój mowy i można je wykorzystać na wczesnym etapie czytania globalnego.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2022-02-08
Świąteczna opowieść z dużą dawką humoru i rodzinnego ciepła. Jej bohaterami są Mania i Tynio oraz ich najbliżsi. Młodzi czytelnicy zajrzą do pudła z ozdobami...
To mój dzień to książka z okienkowej serii Odkrywam świat. Zapoznaje ona najmłodsze dzieci z czynnościami, które wykonują każdego dnia, pomaga je nazywać...
Ocena: 6, Chcę przeczytać,
Mania i Tynio to znani i lubiani bohaterowie książek dla dzieci. Przyznam, że i my jesteśmy ich fanami już od przeszło roku.
Z tego też powodu bardzo ucieszyła mnie wiadomość, że będziemy się mogli z nimi spotkać w serii zdrapywanek poświeconej porom roku ????
Mamy właśnie piękną złotą polską jesień, więc nie ma chyba lepszego czasu na prezentację części jesiennej.
Książeczka odkrywa przed nami 7 rozkładówek prezentujących jesienne aktywności. Dzieci razem z rodzicami pracują w ogrodzie, idą na jesienny spacer w deszczu, zbierają w parku jesienne skarby czy też tworzą z nich później zwierzątka. Każda z kart oprócz krótkiego opisu zadaje dziecku dodatkowo pytania: Jaki kolor ma parasol mamy? Ile kalafiorów i główek kapusty jest w skrzynkach? Już samo to zapewnia nam interaktywną zabawę z książeczką.
Prawdziwym hitem są jednak elementy zdrapywanek ? W zestawie dostajemy również drewniany patyczek, który raz dwa pomoże nam uporać się z zakrytymi elementami. A przyznacie chyba, że takie ukryte obrazki czy napisy to wspaniała zabawa dla dzieci?
Jakie są zalety tej serii?
?To przede wszystkim zapoznanie się z porami roku i towarzyszącym im aktywnościom
? Rozwój manualny dzięki elementom zdrapki
? Wsparcie w nauce czytania (niewiele tekstu, wyraźne litery, podpisane obrazki)
? Doskonalenie koncentracji (oraz cierpliwości ?)
Serdecznie polecam!