Zdrada ciała. Psychologia lęku i rozpaczy

W swojej kolejnej książce Alexander Lowen przedstawia tezę, iż praprzyczyną schizoidalnego zaburzenia osobowości jest utrata przez pacjenta kontaktu z własnym ciałem, czyli wyparcie bądź zanegowanie płynących z ciała wrażeń i uczuć. Jest to mechanizm obronny wykształcający się zwykle we wczesnym dzieciństwie jako reakcja na świadomie lub nieświadomie okazywane przez rodziców niechęć i wrogość. Utrwala się on w postaci chronicznych napięć mięśniowych i blokuje wyrażanie uczuć u osoby dorosłej, a także powoduje trudności w relacjach z innymi czy kłopoty ze snem.

Autor twierdzi, że zaburzenia tego nie można leczyć wyłącznie za pomocą psychoterapii analitycznej i że niezbędna jest również praca z ciałem. Przedstawia opracowane przez siebie techniki: pozycje i ruchy terapeutyczne oraz ćwiczenia oddechowe, dzięki którym pacjent może uwolnić tłumione dotąd uczucia.

Wiele miejsca poświęca również na omówienie symptomatologii zaburzenia schizoidalnego, które przejawia się nie tylko w zachowaniu pacjenta, lecz również w powierzchowności, wyrazie twarzy, a nawet ogólnej strukturze ciała i fizjologii organizmu. Swoje tezy ilustruje opisem licznych przypadków pacjentów klinicznych, z którymi miał do czynienia w pracy.

ALEXANDER LOWEN (1910-2008) - wybitny amerykański psychiatra i psychoterapeuta. W młodości studiował ekonomię i prawo; w tej drugiej dziedzinie uzyskał tytuł magistra, a następnie doktora. Później jednak zainteresował się związkami między zdrowiem fizycznym i psychicznym. Uczęszczał na kursy prowadzone przez głośnego psychoanalityka Wilhelma Reicha, u niego też odbył własną psychoterapię, po której rozpoczął samodzielną praktykę. W 1951 roku ukończył studia medyczne na uniwersytecie w Genewie. Wspólnie z Johnem Pierrakosem rozwinął własne podejście terapeutyczne, tak zwaną analizę bioenergetyczną, opierające się na założeniu, że problemy psychologiczne mają znaczący wpływ na stan fizyczny organizmu i vice versa. W terapii łączył interwencje psychologiczne ze specjalnym systemem ćwiczeń fizycznych. Napisał szereg książek z tej dziedziny, z których znaczna część została opublikowana w polskim przekładzie, m.in. Język ciała, Zdrada ciała, Depresja i ciało, Bioenergetyka, Lęk przed życiem, Narcyzm, Duchowość ciała. Był twórcą Międzynarodowego Instytutu Analizy Bioenergetycznej, założonego w 1956 roku w Nowym Jorku.

Informacje dodatkowe o Zdrada ciała. Psychologia lęku i rozpaczy:

Zdrada ciała. Psychologia lęku i rozpaczy - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2022-03-06,

Uważacie, że jesteśmy w stanie stracić kontakt z własnym ciałem, czyli wyprzeć, bądź zanegować płynących z ciała wrażeń i uczuć? Może kiedyś doznaliście podobnego stanu?

Do tej pory się nad tym nie zastanawiałam, jednak najnowsza książka Alexandra Lowena „Zdrada ciała” sprawiła, że zaczęłam zagłębiać ten temat. Bowiem autor uważa mogą mieć z tym związek zaburzenia osobowości i problemy natury psychologicznej.

„Zdrada ciała” to książka napisana w niezwykle ciekawy i co najważniejsze poruszający sposób. Autor potrafi poruszać drażliwe tematy i „wywlekać” naszą duszę na powierzchnię, aby rozłożyć ją na czynniki pierwsze. Dzięki książce tej, pomaga nam sobie uświadomić do czego może prowadzić rozpacz i lęk, które w połączeniu ze sobą tworzą niczym destrukcyjną machinę, którą można zatrzymać. Jednak zależy to wyłącznie od nas. Aby dobrze zrozumieć przekaz książki musimy zapoznać się z definicją schizoidalnych zaburzeń osobowości, na których opiera się autor.

Z całą pewnością nie jest to pozycja, którą da się przeczytać szybko. Aby wynieść z niej jak najwięcej należy nad każdym rozdziałem się pochylić i dobrze go przemyśleć. Przekazane przez autora informacje oparte są nie tylko na wiedzy teoretycznej, ale i praktycznej. W wielu miejscach Lowen przytacza nam przypadki pacjentów, których problem schizoidalnych zaburzeń osobowości dotyczył. Muszę przyznać, że początkowo byłam troszeczkę sceptycznie nastawiona do treści. Jednak czytając ją strona za stroną z całą pewnością mogę stwierdzić, że treść brzmi bardzo sensownie i odnalazłam w niej wiele przykładów pozwalających mi lepiej zrozumieć niektóre osoby. Lowen mówi nam dużo o samym zaburzeniu, jak i o ludzkiej naturze.

Na ogromny plus zasługuje fakt, że prócz działów teoretycznych w książce znajdziemy także praktyczne porady - ćwiczenia oraz techniki terapeutyczne, które mogą nam pomóc w osiągnięciu równowagi pomiędzy duchem, a ciałem. Warto tutaj napomknąć, że dużo czerpie z bioenergoterapii, którą praktykuje.

„Zdrada ciała” jest książką niezwykle ciekawą i daje do myślenia. Nie jest to lektura łatwa na jeden wieczór, a zapewne więcej wyniosą z niej osoby, których przypadek ten dotyczy. Niemniej jednak w moim odczuciu warto wiedzieć o tego typu zaburzeniach, aby lepiej zrozumieć osoby, które na nie cierpią. Lowen przekazuje nam niezwykle mądrą wiedzę i warto się w nią wsłuchać. Zdecydowanie polecam!

Ciekawy poradnik dotyczący zdrowia psychicznego, a właściwiej schizoidalnego zaburzenia osobowości.
Zacznę od krótkiej informacji o autorze. Doktor Alexander Lowen jest wybitnym amerykańskim psychiatrą i psychoterapeutą. Jest założycielem Międzynarodowego Instytutu Analizy Bioenergetycznej. Jego badania mają duży wpływ na rozwój współczesnej psychiatrii i psychoterapii.
W swoim najnowszym dziele ,,Zdrada ciała. Psychologia lęku i rozpaczy." omawiane tematy prezentuje na przykładzie własnych pacjentów. Możecie również zobaczyć rysunki powstałe podczas terapii.
,,(...) Ludzie zwykle nie zadają sobie pytania: ,,Kim jestem?" Uważamy, że tożsamość mamy daną raz na zawsze. (...)"
Wy też tak myślicie?
Co to jest zaburzenie schizoidalne?
,,(...) Jestem w rozpaczy i nic nie rozumiem. Nie wiem kim jestem. Idę ulicą i pytam samego siebie: kim ty jesteś? (...)
U chorych często mózg nie identyfikuje się z ciałem. Często pacjenci wyobrażają sobie, że są zupełnie innymi osobami niż w rzeczywistości. Umysł ma ogromny wpływ na nasze ciało.
A co powiecie o rozpaczy? Czy rozpacz ma wpływ na nasze ciało? Autor przedstawia ćwiczenia, które pozwalają odzyskać wpływ nad własnym ciałem. Jeśli wpadamy w panikę to trzeba głęboko oddychać, żeby odzyskać równowagę i się uspokoić.
Seks a paranoja? Co niektórzy mają obsesje na punkcie seksu. Osoby schizoidalne mają z tym problemy. Uczucia seksualne identyfikują jako coś bardzo złego i natrętnego. Paranoicy mają bardzo dużą obsesję na punkcie własnej seksualności. Więcej na ten temat dowiecie się z tego poradnika.
Czy zachowania paranoidalne mają wpływ na przejadanie się? Oczywiście, że tak. Niektóre chore osoby przejadają się tylko po to, żeby stłumić wściekłość na siebie, swoich rodziców lub innych ludzi.
Poza tym co opisałam w tym poradniku znajdziecie mnóstwo innych ciekawych informacji dotyczących zaburzeń mózgu i ciała.
,,(...) Człowiek jest z natury zwierzęciem. Jest nim przede wszystkim za sprawą uzależnienia od zwierzęcych funkcji swego ciała. (...)"
Czy potraficie pokonać swoją zwierzęcość?
Od razu dodam, że nie jest to lekka i prosta lektura. Nie czyta się jej jednym tchem. Książka będzie idealna dla tych, którzy interesują się mózgiem i jego odchyleniami. Jeśli macie u siebie w rodzinie schizoidalne osoby to koniecznie przeczytajcie ten poradnik.
Polecam.

Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2023-03-09, Ocena: 4, Przeczytałam, 2023, E-booki, Inne,
Język ciała. Fizyczna dynamika struktury charakteru
Alexander Lowen0
Okładka ksiązki - Język ciała. Fizyczna dynamika struktury charakteru

Język ciała to pierwsza książka Alexandra Lowena. Autor, wybitny psychiatra i psychoterapeuta, prezentuje w niej teoretyczne podstawy stworzonej przez...

Bioenergetyka
Alexander Lowen0
Okładka ksiązki - Bioenergetyka

Bioenergetyka to rewolucyjna terapia, która używa języka ciała do uzdrawiania problemów umysłu. Alexander Lowen, twórca i popularyzator tej metody, postrzega...