Uważacie, że jesteśmy w stanie stracić kontakt z własnym ciałem, czyli wyprzeć, bądź zanegować płynących z ciała wrażeń i uczuć? Może kiedyś doznaliście podobnego stanu?
Do tej pory się nad tym nie zastanawiałam, jednak najnowsza książka Alexandra Lowena „Zdrada ciała” sprawiła, że zaczęłam zagłębiać ten temat. Bowiem autor uważa mogą mieć z tym związek zaburzenia osobowości i problemy natury psychologicznej.
„Zdrada ciała” to książka napisana w niezwykle ciekawy i co najważniejsze poruszający sposób. Autor potrafi poruszać drażliwe tematy i „wywlekać” naszą duszę na powierzchnię, aby rozłożyć ją na czynniki pierwsze. Dzięki książce tej, pomaga nam sobie uświadomić do czego może prowadzić rozpacz i lęk, które w połączeniu ze sobą tworzą niczym destrukcyjną machinę, którą można zatrzymać. Jednak zależy to wyłącznie od nas. Aby dobrze zrozumieć przekaz książki musimy zapoznać się z definicją schizoidalnych zaburzeń osobowości, na których opiera się autor.
Z całą pewnością nie jest to pozycja, którą da się przeczytać szybko. Aby wynieść z niej jak najwięcej należy nad każdym rozdziałem się pochylić i dobrze go przemyśleć. Przekazane przez autora informacje oparte są nie tylko na wiedzy teoretycznej, ale i praktycznej. W wielu miejscach Lowen przytacza nam przypadki pacjentów, których problem schizoidalnych zaburzeń osobowości dotyczył. Muszę przyznać, że początkowo byłam troszeczkę sceptycznie nastawiona do treści. Jednak czytając ją strona za stroną z całą pewnością mogę stwierdzić, że treść brzmi bardzo sensownie i odnalazłam w niej wiele przykładów pozwalających mi lepiej zrozumieć niektóre osoby. Lowen mówi nam dużo o samym zaburzeniu, jak i o ludzkiej naturze.
Na ogromny plus zasługuje fakt, że prócz działów teoretycznych w książce znajdziemy także praktyczne porady - ćwiczenia oraz techniki terapeutyczne, które mogą nam pomóc w osiągnięciu równowagi pomiędzy duchem, a ciałem. Warto tutaj napomknąć, że dużo czerpie z bioenergoterapii, którą praktykuje.
„Zdrada ciała” jest książką niezwykle ciekawą i daje do myślenia. Nie jest to lektura łatwa na jeden wieczór, a zapewne więcej wyniosą z niej osoby, których przypadek ten dotyczy. Niemniej jednak w moim odczuciu warto wiedzieć o tego typu zaburzeniach, aby lepiej zrozumieć osoby, które na nie cierpią. Lowen przekazuje nam niezwykle mądrą wiedzę i warto się w nią wsłuchać. Zdecydowanie polecam!
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2022-02-09
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: Betrayal of the Body
ktomzynska
"Przyjemność to jedyna siła zdolna przeciwstawić się potencjalnie destrukcyjnemu wpływowi władzy. Wielu ludzi sądzi, że jest to rolą miłości. Ale jeśli...
Współczesna medycyna pozostaje bezradna wobec pierwotnych przyczyn wielu schorzeń, bezskutecznie poszukując ich źródła. Tymczasem podstawowe funkcje organizmu...