Zdarzenia masowe i konflikty zbrojne. Organizacja i procedury postępowania

Organizacja i procedury postępowania w przypadku wystąpienia konfliktów zbrojnych są wyzwaniem zarówno dla Sił Zbrojnych, jak i cywilnej ochrony zdrowia. Obecne doświadczenia pokazują, że Europa Środkowo-Wschodnia stała się częścią taktyki ze strony Federacji Rosyjskiej. Nowoczesny konflikt zbrojny charakteryzuje się asymetrią działań przeciwnika.

Część cywilna książki porusza problematykę organizacji akcji medycznych w przypadku wystąpienia zdarzeń o charakterze mnogim, masowym czy katastrof. W książce omówiono definicje, systemy segregacji poszkodowanych w zdarzeniach z dużą liczbą poszkodowanych i logistykę prowadzenia akcji medycznych we wspomnianych warunkach oraz zalecenia Ministerstwa Zdrowia.

W podręczniku zawarto procedury planowania medycznego, wybrane aspekty przygotowania zarówno cywilnej jak i wojskowej służby zdrowia na tego rodzaju zdarzenia Treści książki oparte są na najnowszych wytycznych i zaleceniach komitetu medycznego NATO.

Książka jest adresowana do ratowników medycznych, żołnierzy oraz podchorążych uczelni wojskowych, a także studentów uczelni medycznych, wydziałów nauk o zdrowiu i bezpieczeństwa narodowego oraz ośrodków akademickich kształcących funkcjonariuszy Policji i Państwowej Straży Pożarnej.

Informacje dodatkowe o Zdarzenia masowe i konflikty zbrojne. Organizacja i procedury postępowania:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2022-06-20
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę Zdarzenia masowe i konflikty zbrojne. Organizacja i procedury postępowania

Stany zagrożenia życia w chorobach układu krążenia
Adam Stępka0
Okładka ksiązki - Stany zagrożenia życia w chorobach układu krążenia

Praktyczna książka omawiająca ,,krok po kroku" stany nagłego zagrożenia zdrowotnego w chorobach układu krążenia, uwzględniająca kwalifikacje zawodowe...