Autorka tego przydatnego poradnika dla kobiet w każdym wieku sadza swoją czytelniczkę przed lustrem. Zmiana zaczyna się bowiem od spojrzenia, od zadania sobie kilku ważnych pytań i co istotniejsze – wyartykułowania szczerych odpowiedzi. Kim jestem naprawdę? Jakie są moje marzenia? Co mogę zrobić, aby przybliżyć się w stronę tej najprawdziwszej mnie i moich celów? Jeśli nie wiesz, ta książka jest właśnie dla ciebie. Agnieszka, z wiedzą, spokojem i właściwą sobie serdecznością, prowadzi czytelniczkę krok po kroku w procesie zmiany i planowania swojej kariery.
Warto udać się w tę podróż z tą doświadczoną zawodowo, życiowo i mentorsko przewodniczką.
To TY jesteś drogą i celem. I swoją własną nagrodą.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Poradniki
(...) planowanie to trudna sztuka. Trudna, ponieważ wymaga wyobraźni i konsekwencji.
Czy kariera może być spełnieniem marzeń? Z pewnością dla wielu z nas praca odgrywa ważną rolę, w końcu spędzamy w niej istotną część dnia. Czy jednak spełnia ona nasze marzenia? A może ogranicza się do liczenia godzin do końca? Jeśli to, gdzie jesteś, Ci nie odpowiada lub chcesz mieć większą kontrolę nad swoim życiem – ten tytuł może Cię zainteresować.
Kariera jest dla mnie bardzo ważna, i to nie tylko ta etatowa, ale również ta realizowana poprzez wszystkie dodatkowe aktywności. Od zawsze jakoś to wszystko łączyłam, jednak działałam po omacku i bez planu. Żałuję, że tego tytułu nie było na rynku dobre 10 lat temu, ale cieszę się, że nadal mogę z niego skorzystać.
Agnieszka Okońska napisała publikację dedykowaną kobietom. Jej książka w łatwy i przystępny sposób opowiada o wielu aspektach kariery, a następnie przeprowadza przez wszystkie etapy, od rekrutacji, po poziom kierowniczy. Największy nacisk położono na zawodowe początki. Zapewne to właśnie wtedy potrzebujemy najwięcej wsparcia. Tytuł ten najbardziej przyda się dziewczynom, które dopiero zaczynają swoją wspinaczkę po hierarchicznej drabinie zależności w mniejszym lub większym korpo. Bardzo dużo skorzystają z niego również kobiety pracujący na niskich, bądź średnich szczeblach. W książce sporo miejsca poświęcono takim zagadnieniom, jak negocjacje, czy rozwój. Najmniej skorzystają z tytułu osoby na stanowiskach zarządczych, czy kierowniczych. Znajdą w książce kilka podrozdziałów dedykowanym im, ale są to raczej opisy mające wskazać nam cel, niż stanowić realne wsparcie dla tych grup. Ale czy one wciąż go potrzebują? Na tym etapie, już bardziej uczą innych, niż siebie.
A wracając do szkoleń, w książce znajdziemy sporo wartościowych rad, jak poprawić nasze kompetencje, ale też wiele zadań, które pomogą nam ten rozwój ukierunkować. Nie brakuje również motywacyjnych elementów i słów zachęty. Na mnie podziałało i już pierwszy z polecanych kursów mam za sobą! Czuję, że będzie ich więcej.
"Zbuduj karierę swoich marzeń" Agnieszki Okońskiej to jedna z wielu pozycji obowiązkowych dla osób, które pragną zmian w swoim życiu zawodowym (ale nie tylko). Dlaczego nie tylko? W pracy spędzamy sporą część życia. Jeśli uznamy, że nie sprawia nam ona już takiej radości/satysfakcji (w tym miejscu wpisz, co uważasz), nie daje nam możliwości na rozwój i czujemy, że utknęliśmy, albo jeszcze gorzej - jesteśmy z jej powodu stale zestresowani, a w rezultacie odbija się to na naszym otoczeniu (naszych najbliższych), to tym bardziej zmiany są wskazane.
Autorka stawia sprawy jasno - bez wiary w sukces, odwagi, wysiłku i konsekwencji nie będzie rezultatów. Najważniejsze jest to, żeby wyjść z własnej strefy komfortu.
Wiedzy zawartej w tej książce nie zdobyliście w szkole (Wasze dzieci również jej tam nie zdobędą). Obecna szkoła przygotowuje uczniów do sprawdzenia, ile treści opanowali oni z obowiązującej podstawy programowej oraz do tego, czy potrafią tę wiedzę wykorzystać podczas egzaminów. Podobnie jest na studiach. Autorka zwraca uwagę na to, że "Brakuje zajęć, na których studenci mogliby spędzić chociaż jeden cały semestr, zastanawiając się nad najważniejszymi pytaniami, które mogłyby im pomóc w późniejszym życiu".
Kolejne rozdziały przybliżają m.in. sposób tworzenia mapy marzeń, personalnej analizy SWOT, metody wyznaczania celów, ale także strategię szukania pracy czy "instrukcję" przygotowania tzw. zwycięskiego CV. Trochę pogubiłam się przy instrukcji tworzenia mapy marzeń. Na szczęście zdołałam ją zrobić dzięki temu, że w dalszej części książki był rozpisany przykład i stworzyłam swoją analogicznie do niego. UWAGA! Nie da się tego wszystkiego przygotować w jeden wieczór - samo wyznaczanie celów na ten rok zajęło mi kilka godzin. Muszę przyznać, że ukończenie tej części zadania sprawiło mi jednak wiele radości i dało ogromną satysfakcję. Miałam okazję zastanowić się, czego tak naprawdę chcę oraz zdecydować, co jest dla mnie w tym momencie najważniejsze (na czym powinnam się skupić w pierwszej kolejności, a co ewentualnie zostawić na później). Jak zauważa autorka "(...) planowanie to trudna sztuka. Trudna, ponieważ wymaga wyobraźni i konsekwencji".
(Pierwsza recenzja pochodzi z: www.nakanapie.pl)
Brakuje zajęć, na których studenci mogliby spędzić chociaż jeden cały semestr, zastanawiając się nad najważniejszymi pytaniami, które mogłyby im pomóc w późniejszym życiu.