Zbrodnia i seks: Kim są i jak działają przestępcy seksualni?

Pedofile, gwałciciele, kazirodcy, seryjni zabójcy na tle seksualnym. Czy coś ich łączy? Co się dzieje w ich głowach? Jak działają? Kim są ich ofiary? Czy można ich powstrzymać?

Andrzej Depko, biegły seksuolog sądowy, który przez ponad 20 lat miał do czynienia z przestępcami seksualnymi, opowiada Dellfinie Dellert o kulisach swojej pracy, głośnych przestępstwach na tle seksualnym, wyjaśnia mechanizmy działania przestępców i sposoby terapii osób z zaburzeniami seksualnymi.

Informacje dodatkowe o Zbrodnia i seks: Kim są i jak działają przestępcy seksualni?:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2019-11-13
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tłumaczenie: brak

Tagi: bóg Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Zbrodnia i seks: Kim są i jak działają przestępcy seksualni?

Zbrodnia i seks: Kim są i jak działają przestępcy seksualni? - opinie o książce

Czym jest tak naprawdę przemoc seksualna?

Przemoc seksualna w tym gwałt podczas trwania konfliktów zbrojnych, molestowanie seksualne, wykorzystywanie osób niepełnosprawnych intelektualnie i fizycznie, wykorzystywanie seksualne dzieci, stręczycielstwo, zmuszanie do prostytucji, handel ludźmi w celach seksualnych, małżeństwo z osoba nieletnia, brutalne działania przeciwko integralności seksualnej, w tym okaleczanie narządów płciowych, zmuszanie do kontroli dziewictwa, niechciane komentarze o kontekście seksualnym, w tym okaleczenie narządów płciowych, wymuszenie dokonania aborcji.. i tak mogłabym wymieniać i wymieniać czym dla kobiet ( i nie tylko ) jest przemoc seksualna..

Nie mogę tego opisać w słowach jaka byłam zła po skończeniu tej książki. W ‘’Zbrodnia i seks’’ znajdzie się wiele tematów poruszających się wokół seksualności i przestępców seksualnych. Przytaczane są przeprowadzone obserwacje i analizy przestępstw seksualnych. Andrzej Depko – polski seksuolog, cierpliwie odpowiada na pytania, a jego odpowiedzi powodują zadawanie kolejnych pytań, gdy się okazuje, ze nasze podejście do seksu jest silnie związane z obyczajami sprzed setek lat.

Innymi słowy książka opisuje wszystkie aspekty seksualne z którymi spotykamy się często ale boimy się o nich rozmawiać. Po przeczytaniu człowiek myśli i nie może uwierzyć w to jak zachowanie rodziców wpływa na dzieci – przeważnie na chłopców, którzy widzieli jak ich tato bije i sponiewiera mamę.. chłopiec po takich ‘’przygodach’’ nauczony jest, ze takie zachowanie jest odpowiednie..

Jest to naprawdę ciężka lektura i w niektórych momentach trzeba ja odłożyć na bok żeby odetchnąć. Niemniej jednak jest to pozycja warta przeczytania – dla Wszystkich, nie tylko dla osób, które interesują się zbrodniami.

Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2021-04-20, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2021,

Nie planowałam przystąpić do lektury tej pozycji z racji skrajnych opinii, niemniej była to jedna z nielicznych w języku polskim, która poruszała temat przestępstw seksualnych. Nie jest to łatwa książka, ale pozwala czytelnikowi skłonić się do refleksji nad złożonością wszystkich okoliczności i procesów, które zachodzą w głowie sprawcy. Spodobało mi się, że w omawianych zagadnieniach nie przewijał się temat wyłącznie mężczyzn, a również kobiet. Obszerność przekazywanej wiedzy i obiektywizm (czasami można odczuć, że wręcz dystans) doktora Depko sprawia, że ta pozycja jest warta przeczytania.