Zatracona sztuka słuchania

Jak słuchać, by umacniać więzi z bliskimi? Jak mówić, by zostać wysłuchanym i zrozumianym? Jak czytać czyjeś myśli między wypowiadanymi słowami?

Odzyskaj utraconą umiejętność słuchania

Słuchać, jak to łatwo powiedzieć

Coraz mniej ze sobą rozmawiamy, a kiedy już do siebie mówimy, zwykle wymieniamy tylko niewiele znaczące zlepki zdań. Gdy wreszcie mamy sobie coś do powiedzenia, i tak zwykle nie potrafimy wsłuchać się w to, co mówią nam nasi rodzice, dzieci, przyjaciele. Dlaczego? Sami przed sobą tłumaczymy się, że jesteśmy zbyt zabiegani, zapracowani lub zmęczeni. Jeśli naprawdę troszczysz się o ludzi, których kochasz, jeśli chcesz umocnić łączące Was więzi -- naucz się ich słuchać i mówić tak, by zostać wysłuchanym.

Dowiedz się, dlaczego umiejętność słuchania odgrywa w Twoim życiu tak ważną rolę. Czy wiesz, że osoby, które nie mają komu się zwierzyć i zostać wysłuchanymi, znacznie łatwiej popadają w pesymizm i depresję? To Ty jesteś gwarantem szczęścia i zdrowia Twoich bliskich. Przejmij kontrolę nad własnymi uczuciami i zrozum, w jaki sposób powinieneś reagować na emocje drugiej osoby, jak wsłuchać się w potrzeby Twojego partnera życiowego, członka rodziny, przyjaciela czy współpracownika.

Dlaczego ludzie unikają słuchania siebie nawzajem? Jak wsłuchiwać się w to, co druga osoba ma na myśli? Jak prosić o wsparcie, gdy nie chce się zbędnych porad? W jaki sposób skłonić zamkniętą osobę do otwarcia się? Jak budować wiarygodność, żeby inni chcieli nas słuchać? Dlaczego druga osoba słyszy coś innego, niż powiedzieliśmy?

Informacje dodatkowe o Zatracona sztuka słuchania:

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2008-10-20
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Zatracona sztuka słuchania

Zatracona sztuka słuchania - opinie o książce

Kłótniom stop! Usłysz i zrozum swoje dziecko
Michael P. Nichols 0
Okładka ksiązki - Kłótniom stop! Usłysz i zrozum swoje dziecko

Sposoby na małoletniego buntownika Przejmowanie kontroli bez walki Wspólne ustalanie zasad Wysłuchiwanie argumentów dziecka Współpraca z dzieckiem bez...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska