W małej zatoczce zostają znalezione zwłoki studentki Malin Larsson. Została zamordowana, ale chociaż nie żyje od pewnego czasu, nikt nie zgłosił jej zaginięcia. W śledztwie podejrzenie pada na chłopaka dziewczyny Alfa Brinka, ten jednak nie przyznaje się do winy. Śledczy sprawdzają przeszłość zamordowanej. Okazuje się, że jest sierotą - ma tylko brata i siostrę. Co więcej, jej ojciec również zginął przed wielu laty w tajemniczych okolicznościach. Czy te dwie śmierci coś łączy? Wahlberg kreśli realistyczne postacie, w profesjonalny sposób snuje intrygę, barwnie i ciekawie opisuje środowisko lekarskie. [Świat Książki, 2011]
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Ett Fruset Liv
Język oryginału: szwedzki
Tłumaczenie: Wojciech Łygaś
"Młode pokolenie, to już zupełnie inny gatunek ludzi"
Kolejna, trzecia już część opowieści o Claesie Claessonie i jego pracy i rodzinie, za mną. Książki Pani Wahlberg, nie osiągają wysokich not i wychwalających opinii, jednak ja coraz bardziej lubię Claesa, jest dla mnie bardziej prawdziwy i "ludzki", niż większość super glin, serwowanych przez innych pisarzy. Tych, co to zabili go i uciekł. Claes, tym razem dodatkowo zaatakowany przez lumbago, niedosypiający i wiecznie zmęczony, przez swoją małą córeczkę, nie poddaje się. Zwłaszcza kiedy ma za zadanie rozwiązać kolejne morderstwo.
Tym razem zamordowano młodą studentkę szkoły pielęgniarskiej. Kto i dlaczego to zrobił? To dobre pytanie, jednak tutaj ważniejsze się wydaje, jak to jest, że nikt do czasu znalezienia zwłok, nie szukał tej ślicznej i bardzo nieśmiałej dziewczyny, dlaczego ?
To prawda, że autorka przytacza wiele oczywistych oczywistości, mądrości znanych od wieków, co w końcu może się stać uciążliwym gderaniem. To prawda, że nie za wiele napięcia w tej książce, że czasami się wydaje, że jest to pozycja obyczajowa z wątkiem kryminalnym, a nie rasowy kryminał, ale w tym wypadku i w wykonaniu tej autorki, jakoś mi to nie przeszkadza. Bo w końcu i tak, mimo że powoli i flegmatycznie nawet, śledztwo zostaje zakończone, winny znaleziony i ukarany i tak dalej.
Ja będę dalej czytać książki tej pani doktor ginekolog, bo bardzo jestem ciekawa kolejnych zabójstw, no i tego czy nie młody już wiekiem, za to bardzo młody stażem ojcowskim,Claes, pójdzie w końcu na "urlop tacierzyński" czy nie ?
W późny piątkowy wieczór pogrążona w myślach kobieta wraca do domu obok cmentarza w spokojnym Oskarshamn. Zza cmentarnego ogrodzenia dobiegają...
Bestsellerowa seria szwedzkich kryminałów 1,5 miliona sprzedanych egzemplarzy ZBRODNIA W PROWINCJONALNYM SZPITALU - KTO ZABIŁ PIĘKNĄ PANIĄ DOKTOR...
Przeczytane:2016-09-08, Ocena: 5, Przeczytałam,