Zarządzanie projektami informatycznymi. Subiektywne spojrzenie programisty

Poznaj skuteczne i techniki kierowania pracą zespołu programistów

Dowiedz się, jak przygotować specyfikację funkcjonalną produktu, którą wszyscy odpowiednio zrozumieją Stwórz możliwy do zrealizowania harmonogram prac nad projektem Zbuduj zespół projektowy, zatrudniając odpowiednich ludzi Pamiętaj o prawach Murphy'ego

Projekty informatyczne są dość specyficznym typem projektów. Zarządzanie nimi też różni się od tradycyjnego zarządzania projektami. Informatycy to ludzie pracujący w sposób zdecydowanie odmienny od standardowo przyjętego, co z kolei sprawia, że kierowanie zespołem informatyków wymaga odpowiedniego podejścia. Metody zarządzania projektami zaczerpnięte z innych branż często nie sprawdzają się przy projektach IT. Na szczęście metody skutecznego zarządzania projektami informatycznymi naprawdę istnieją. Poznanie ich jest niezbędne do tego, aby kierowany przez Ciebie projekt zakończył się w terminie i zmieścił w wyznaczonym budżecie.

"Zarządzanie projektami informatycznymi. Subiektywne spojrzenie programisty" to zbiór zasad zarządzania projektami IT spisanych przez programistę, którego niespodziewanie mianowano kierownikiem projektu. Czytając tę książkę, dowiesz się, jak zbudować skutecznie działający zespół programistów, jak stworzyć realny harmonogram prac i pisać specyfikacje, które rzeczywiście okażą się przydatne. Przekonasz się, że stosowanie gotowych rozwiązań dostępnych w internecie nie zawsze zdaje egzamin, i nauczysz się, jak ważne jest testowanie kodu na każdym etapie projektu. Przeczytasz o strategii tworzenia oprogramowania i dowiesz się, dlaczego pozornie skazane na sukces projekty IT upadają.

12 zasad skutecznego zarządzania projektami IT Tworzenie użytecznych specyfikacji funkcjonalnych Planowanie harmonogramu realizacji projektu Testowanie i usuwanie błędów Tajniki skutecznej rekrutacji Korzystanie z rozwiązań open source Dobór odpowiedniej technologii

Naucz się skutecznie zarządzać projektami,
w których dotychczas brałeś udział jako programista.

Informacje dodatkowe o Zarządzanie projektami informatycznymi. Subiektywne spojrzenie programisty:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2005-06-07
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Zarządzanie projektami informatycznymi. Subiektywne spojrzenie programisty

Zarządzanie projektami informatycznymi. Subiektywne spojrzenie programisty - opinie o książce

Programista poszukiwany. Znajdź i zatrudnij najlepszego!
Joel Spolsky0
Okładka ksiązki - Programista poszukiwany. Znajdź i zatrudnij najlepszego!

Pracownicy Twoich marzeń Naucz się stosować praktyczne kryteria porządkowania zgłoszeń od kandydatów Poznaj podręczną instrukcję prowadzenia rozmów...

Sztuka pisania oprogramowania. Wybór i redakcja Joel Spolsky
Joel Spolsky0
Okładka ksiązki - Sztuka pisania oprogramowania. Wybór i redakcja Joel Spolsky

Programowanie to nie tylko wiedza -- to także sztuka. Aplikacja jest narzędziem, które powinno być przede wszystkim użyteczne i ergonomiczne. Niestety...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;