Zagubione bagaże

Opowieść o zawiłych losach niezwykle oryginalnej rodziny. Christof mieszka we Frankfurcie, Christophe w Paryżu, Christopher w Londynie, a Cristofol w Barcelonie. Nie znają się, a nawet nie wiedzą o swoim istnieniu. Pewnego dnia okazuje się, że oprócz podobnych imion i podobnych wspomnień z dzieciństwa mężczyzn łączy coś dużo istotniejszego: wspólny ojciec Gabriel! Teraz, już jako bracia, jednoczą siły, by krok po kroku odtworzyć losy Gabriela, zawodowego kierowcy ciężarówki kursującego w latach 60. po całej Europie i w jej odległych zakątkach pozostawiającego swoją spuściznę - potomstwo nazywane każdorazowo imieniem patrona kierowców. Czy braciom uda się znaleźć wspólny język i odszukać ojca, który, choć zniknął z ich życia już wiele lat temu, teraz naprawdę zaginął w tajemniczych okolicznościach?

Zabawna, optymistyczna, wartka i pełna przygód książka, która wciąga już od pierwszej strony!

,,Lektura obowiązkowa". El Mundo

,,Jordi Puntí ma niezwykły talent do snucia opowieści". Le Figaro

,,Zagubione bagaże jest niczym film drogi osadzony w scenerii Europy targanej rozruchami studenckimi roku 1968. Wielopoziomowa mistrzowska powieść o rodzicielstwie, wierności bliskości i jej braku". Berliner Zeitung

,,W Zagubionych bagażach można znaleźć więcej informacji o kosmopolitycznej naturze Katalończyków niż w jakimkolwiek przewodniku". The Telegraph

Informacje dodatkowe o Zagubione bagaże:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2015-10-14

Kup książkę Zagubione bagaże

Zagubione bagaże - opinie o książce

Avatar użytkownika - koshi
koshi
Przeczytane:2016-02-22, Ocena: 3, Przeczytałam, 26 książek 2016, Mam,
Ostatnio dostrzegam taką prawidłowość, że im bardziej książka jest uznana, tym jakoś mniej do mnie trafia. "Zagubione bagaże" zgarnęły wiele katalońskich nagród literackich, do tego jeszcze z tyłu okładki różne osobistości ją ogromnie wychwalają. A ja nudziłam się jak mops. Język jakiś ciężkostrawny, napisane zupełnie bez polotu, trudno mi też było doszukać się niemal wszędzie wspominanego humoru. Czwórka przyszywanych braci próbuje dowiedzieć się czegoś o zaginionym ojcu, ale w książce jest o nim nie tak wiele. Zdecydowanie więcej można dowiedzieć się o jego współpracownikach, ich miłostkach, osobach wynajmujących im mieszkanie itp. Zupełnie się w tym poplątałam, kto z kim i po co. Książka okropnie się dłuży, gdyż po prostu nie wciąga. Zastanawia mnie to, dlaczego skoro ta powieść jest na polskim rynku już od 4 miesięcy i niby taka wybitna to prawie nie sposób znaleźć w internecie jej recenzji. Słaba reklama? A może wiele osób do niej podeszło, ale nie dało rady skończyć. Jedyne, co mnie urzekło to wydanie - na cienkich, śliskich i przyjemnych w dotyku kartkach. Okładka również przyciąga wzrok, ale niestety na tym zalety tego "dzieła" się kończą. A może po prostu literatura hiszpańska to nie moje klimaty.
Avatar użytkownika - Antosia
Antosia