Zaginione plemię

Utrzymana w konwencji bestsellera Candice Millard, River of Doubt, książka "Zaginione plemię" to opowieść przygodowa o przetrwaniu, poszukiwaniach i odkryciach. Mówi o niezwykłej podróży w najdalsze zakątki Amazonii w poszukiwaniu jednego z ostatnich na Ziemi "plemion bez kontaktu". W tej pisanej w pierwszej osobie fascynującej relacji z przygód i walki o przetrwanie, fotoreporter "National Geographic", Scott Wallace, podąża razem z 34-osobową grupą w głąb niezbadanych rejonów Amazonii, poznając sekrety lasu deszczowego i równocześnie przybliżając się coraz bardziej do ewentualnego spotkania z tajemniczymi flecheiros - "Plemieniem Strzały" - rzadko widywanym szczepem sprawnych łuczników, o których wiadomo tyle, że bronią swoich ziem deszczem śmiercionośnych strzał, a następnie wtapiają się z powrotem w cienie lasu.

Książka "Zaginione plemię", bogata w informacje biologiczne i antropologiczne oraz mogąca pochwalić się gronem conradowskich bohaterów - każdym z nich kieruje żarliwe pragnienie ocalenia dzikich terytoriów, ale każdego dręczy też strach, podejrzenia i rozpaczliwe pragnienie przetrwania - ożywia dla nas to ostatnie pole bitwy, jakim stała się Amazonia, wyjaśniając przy tym złożone kwestie dotyczące rdzennych plemion oraz ich znaczenie dla nas wszystkich.

Informacje dodatkowe o Zaginione plemię:

Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2012-10-17
Kategoria: Podróżnicze

Kup książkę Zaginione plemię

Zaginione plemię - opinie o książce

Avatar użytkownika - Dzoanaa
Dzoanaa
Przeczytane:2016-01-13, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2016, Mam,
Zaginione plemię to powieść przenosząca w najdalsze zakątki dżungli. Autor opisuje przeżycia jaki towarzyszyły jemu oraz jego towarzyszom w wyprawie poznania zaginionego plemienia- plemienia strzały. Pomimo iż książka jest bardzo obszerna czyta się ją bardzo dobrze, jednak biorąc ją do ręki spodziewałam się uzyskać więcej informacji dotyczących tytułowego plemienia, oraz zagłębić się bardziej w kulturę pozostałych plemion. Brakowało mi w tej książce większej ilości informacji dotyczących samej organizacji, która zorganizowała wyprawę oraz kultury bohaterów pochodzących z różnych plemion. W wyprawie brały udział dwa odrębne plemiona oraz biali ludzie, moim zdaniem można było bardziej zaznaczyć różnice kulturowe, które towarzyszyły im każdego dnia wyprawy.
Avatar użytkownika - hajduczek
hajduczek
Przeczytane:2023-05-17, Ocena: 2, Przeczytałam, 12 książek 2023,

Oj, gruba cegła, a informacji o samym plemieniu niewiele. Jeśli misją było nie angażowanie się i nawet nie obserwacja Indian, to po co ta wyprawa? Narażanie się na niepotrzebne niebezpieczeństwo a i las Amazonski zanieczyszcza taka ekspedycja (bo nie uwierzę, że wszystkie śmieci zabrali ze sobą do domu)

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2023-05-15, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Tytuł książki wg. mnie jest mylący, Plemię Strzały nigdzie przecież nie zaginęło! Prędzej zaginąć mogła ekspedycja Possuela... Plemię Strzały to po prostu dziki szczep Indian, żyjący w amazońskiej puszczy, e której życie nie powinno się ingerować. Za dużo tutaj tych przygotowań do wyprawy, opisów przeszłości członków eskapady, a i sam Passuela jest przez autora przedstawiony jako porywczy despota.