Zadanie domowe

Niezwykle poruszająca i ważna powieść dla młodzieży powracająca do spraw związanych z najmroczniejszym okresem w historii ludzkości. Czy uczniowie, którzy stają przed zadaniem wcielenia się w rolę nazistów, będą mieli odwagę przeciwstawić się nauczycielowi?

Koniec liceum powinien być czasem spędzonym nad książkami, panikowaniem z powodu zbliżających się testów i przeżywaniem pierwszych miłosnych przygód. Nie dla Cade'a i Logan, którzy stanęli przed ważnym wyborem.

Na lekcji historii ich ulubiony nauczyciel wyznacza kontrowersyjne zadanie. Dzieli klasę na dwie grupy i każe odtworzyć konferencję w Wannsee z 1942 roku, podczas której naziści rozważali zalety planu ,,ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej". Cade trafia do grupy, która ma przygotować argumenty przeciwko ludobójstwu, a Logan... zostaje jedną z nazistek i ma zachwalać sterylizację, getta i obozy pracy. Uczniowie stanowczo protestują, przez co zostają wezwani do dyrektora.

Zaczyna się ostry konflikt. Pan Bartley, kiedyś ukochany nauczyciel Logan i Cade'a, teraz główny wróg w walce o sprawiedliwość, utrudnia im życie w szkole. Do pomocy przyjaciołom dołącza organizacja Ludzkość na Rzecz Pokoju i Sprawiedliwości oraz media. Mieszkańcy sennego miasteczka zajmują odrębne stanowiska. Jedni popierają nastolatków, a inni okazują się antysemitami i rasistami.

Zainspirowana prawdziwą historią, wstrząsająca i ważna opowieść o przyjaźni, tajemnicach rodzinnych i piekle, jakie mogą sobie zgotować ludzie.

Informacje dodatkowe o Zadanie domowe:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-09-15
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: The Assignment

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży bóg

Kup książkę Zadanie domowe

Zadanie domowe - opinie o książce

Avatar użytkownika - annakubera
annakubera
Przeczytane:2021-10-07, Ocena: 6, Przeczytałam,

Co byś zrobił, gdyby ktoś nagle kazał Ci wykonać zadanie, które określi jakim człowiekiem jesteś? Które ujawni wszystkie Twoje wady, ale również pokaże zalety, które w Tobie drzemią. Czy bez zastanowienia podjąłbyś się wykonania tego zadania, mimo że jest niezgodne z Twoim sumieniem?

Z takimi dylematami musieli zmierzyć się uczniowie ostatniej klasy liceum, kiedy ich nauczyciel historii zadał pracę domową wymagającą wcielenia się w nazistów i wzięcia udziału w debacie, która miała dowieść słuszności  „ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej”.

Logan March i Cade Crawford postanowili jednak przeciwstawić się woli nauczyciela i zrobić wszystko, co w ich mocy, aby nie wykonywać zadania, które podsyca dyskryminację i nietolerancję. Czy uda im się znaleźć sojuszników i udowodnić, że wykonanie tej pracy jest moralnie nieakceptowalne?

Książka „Zadanie domowe” zaliczana jest do literatury młodzieżowej, jednak śmiało mogę zagwarantować, że również dorosły czytelnik chętnie po nią sięgnie.

Ukazane w niej problemy dyskryminacji Żydów, szczerzącej się nienawiści i hejtu również we współczesnych czasach dosadnie ukazują nam jak niewiele wiemy o ludziach, którzy nas otaczają.

Jaką osobą trzeba być, aby w XXI wieku uważać się za kogoś lepszego tylko z powodu posiadania cech uznawanych za aryjskie? Ile nienawiści trzeba w sobie mieć, aby grozić i wyzywać osoby, których celem jest walka o równość i tolerancję dla wszystkich, bez względu na pochodzenie, wyznawaną religię czy kolor skóry?

W tej powieści główni bohaterowie to dwójka najlepszych przyjaciół, którzy mają w sobie odwagę, aby coś zmienić, aby pokazać, że nawet zdanie niewielkiej liczby osób ma znaczenie, gdyż zawsze może znaleźć się ktoś, kto udzieli im wsparcia i pomoże w kroczeniu obraną drogą.

Autorka w bardzo przystępny sposób ukazała, jak ważna jest przyjaźń, miłość i tolerancja. Strona po stronie przekazywała nam wątki do refleksji, do przemyślenia, do zatrzymania się. Nie zabrakło tu również rodzącego się uczucia, które było ważnym fundamentem w toczącej się walce pomiędzy dwoma stronami barykady, gdzie każdy bronił swojej racji.

Według mnie jest to lektura obowiązkowa dla każdego a dla młodego czytelnika zwłaszcza. Aby poznać, zrozumieć i zapamiętać, że każdy jest inny, ale wszyscy jesteśmy równi.

Avatar użytkownika - OKsiazkami
OKsiazkami