Zaawansowane modele finansowe z wykorzystaniem Excela i VBA

Zastosowania Excela wykraczają poza sporządzanie prostych zestawień i wykonywanie trywialnych obliczeń. W rękach specjalisty Excel staje się potężnym narzędziem przydatnym w analizie skomplikowanych zagadnień finansowych.

Ta wyjątkowa książka dowodzi, że Excel i Visual Basic for Applications mogą odgrywać istotną rolę w objaśnianiu i wdrażaniu metod ilościowych w dziedzinie finansów. Dysponując wydajnym kodem i funkcjami VBA w ciągu kilku sekund, a nawet ułamków sekund, możemy wykonywać w Excelu obliczenia, które dotąd były przeprowadzane jedynie przy użyciu specjalnych pakietów i języków.

Wszystkie modele opracowano zarówno w postaci arkuszy kalkulacyjnych pomocnych w nauczaniu finansów, jak również w formie zdefiniowanych przez użytkownika funkcji napisanych w VBA, a stanowiących bibliotekę przenośnych funkcji gotową do zastosowania w Excelu. Książka przeznaczona jest zarówno dla magistrantów, jak i dla studentów ostatnich lat studiów licencjackich.

Książka opisuje: Zaawansowane funkcje i procedury Excela Podstawy programowania w VBA Tworzenie własnych funkcji w VBA Optymalizację portfela akcji Wycenę aktywów Mierzenie efektywności Zagadnienia związane z opcjami na akcje Drzewa dwumianowe i formułę Blacka-Scholesa Zagadnienia związane z opcjami na obligacje

Zaawansowane obliczenia dla finansistów i menedżerów

Poznaj zaawansowane funkcje Excela Naucz się pisać programy w języku Visual Basic for Applications Zarządzaj portfelem przy pomocy Excela i analizuj efektywność zarządzania Poznaj metody analizy związane z opcjami na akcje i obligacje

Informacje dodatkowe o Zaawansowane modele finansowe z wykorzystaniem Excela i VBA:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2004-01-15