Z krzyżem w Kraju Półksiężyca. Nyszkur Allah - dzięki Bogu

PAMIĘTNIK MISJONARZA Z SYRII\r\nBliski Wschód jest dla polskiego czytelnika krainą egzotyczną. Historie z duszpasterskiej codzienności o. Kwiatkowskiego stają się kanwą rozważań o uniwersalnym charakterze, m.in. na temat Boga, religii, relacji międzyludzkich, cierpienia czy świętowania i świadczą o tym, że - mimo kulturowych różnic - ludzie na całym świecie mają podobne problemy, na które odpowiedź daje wiara.\r\n\r\n\"Syria, gdzie krzyżują się - nieraz w sposób bardzo bolesny - wpływy Wschodu i Zachodu, jest dla mnie przestrzenią objawienia się Boga. Wiekowa tradycja stara się tu jakoś ułożyć z nowoczesnością, a religia muzułmańska współżyje z chrześcijańską. Pięć razy na dobę słychać wołanie tysięcy meczetów, że \"Bóg jest Największy i nie ma oprócz Niego żadnego innego, a Mahomet jest Jego prorokiem\". Równocześnie w dzielnicach chrześcijańskich słychać bicie kościelnych dzwonów i odprawiane są Msze święte według najstarszej tradycji, w różnych językach, w tym również aramejskim - języku Jezusa\". \r\nZygmunt Kwiatkowski SJ\r\n

Informacje dodatkowe o Z krzyżem w Kraju Półksiężyca. Nyszkur Allah - dzięki Bogu:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: b.d