Dziś, blisko dwa lata od powstania XML, nadal nie ma zbyt wielu programów obsługujących ten standard. Jednak, jak to miało już miejsce w przypadku HTML, narzędzia będą pojawiać się w miarę upowszechniania się technologii. Nestcape i Microsoft już teraz dają nam przedsmak tego, czego możemy spodziewać się w przyszłości.
Książka, którą trzymasz właśnie w rękach, ma Cię zapoznać z XML i ze związanymi z nimi standardami -- wymieńmy choćby język XSL, hiperłącza Xlink i Xpointer, XML Data czy Xschema.
Autorzy są doświadczonymi programistami i konsultantami. Ich książka nie ma żadnego związku z nudną dokumentacją języka -- wręcz przeciwnie -- w barwny sposób wyjaśniają nawet najtrudniejsze zagadnienia.
Kiedy skończysz tę książkę, będziesz wiedział dosyć o XML i narzędziach do jego obróbki, aby od razu zacząć go używać.
Czytając tę książkę... Poznasz zasady współdziałania języków XML i HTML Dowiesz się, jak organizować dokumenty i inne dane tworzące witrynę WWW Opanujesz wszystkie aspekty języka XML, w tym obiekty XML Zapoznasz się z najnowszymi edytorami i analizatorami języka XML Uzyskasz z pierwszej ręki cenne informacje dotyczące wykorzystania języka XML w zastosowaniach profesjonalnych
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2000-05-25