Wyspa trzech ojczyzn. Reportaż z podzielonego Cypru

Kawa na Cyprze ma fundamentalne znaczenie, ale jeszcze ważniejsze jest to, jak się ją określa. ,,Cypryjską" pije zwolennik jedności Cypru, ,,grecką" zwolennik enosis, ,,turecką" zaś zamówi rzecznik zbliżenia z Ankarą. I tak jak rodzaje kawy, tak ojczyzny na Cyprze są trzy.

Thomas Orchowski opowiada o tej małej wyspie we wschodniej części Morza Śródziemnego z perspektywy, o której turyści zachwycający się lazurem wody nie mają zwykle pojęcia. To Cypr od wieków walczący z kolejnymi okupantami, naznaczony traumą konfliktów wewnętrznych i ścierających się nacjonalizmów. Cypr, z którego nie wyjeżdża się z urzekającymi fotografiami wybrzeża, ale z pamięcią o zbrodniach z Asii, Tochni, Alody, Maraty i Sandalaris, za które nikogo nie ukarano.

Wyspa trzech ojczyzn to reporterska relacja z podzielonego Cypru. Thomas Orchowski wyjaśnia nam jego skomplikowaną historię, podążając śladem osobistych historii mieszkańców - od roku 1955 aż po czasy współczesne, które wciąż nie przynoszą rozwiązania i szans na zakończenie konfliktu.

Informacje dodatkowe o Wyspa trzech ojczyzn. Reportaż z podzielonego Cypru:

Wyspa trzech ojczyzn. Reportaż z podzielonego Cypru - opinie o książce

Rzeź na Tarlabasi. Opowieść o nowej Turcji
Thomas Orchowski0
Okładka ksiązki - Rzeź na Tarlabasi. Opowieść o nowej Turcji

Jedna dzielnica Stambułu i cała historia współczesnej Turcji. Tu umierał Mickiewicz i tu obok siebie przez stulecia żyli w zgodzie Turcy, Grecy,...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;