Wyrok na Galileusza i inne mity o nauce i religii

Wszyscy doskonale znamy historię Galileusza czy Giordana Bruna – heretyków prześladowanych przez Kościół. Czy na pewno? Cóż, jedynym pewnikiem wydaje się fakt, że dialog nauki i religii to kwestia bardzo na czasie. Książki dotykające tego wrażliwego styku stają się bestsellerami. Ale choć to problem wcale nienowy (wszak Galileusz i Giordano Bruno działali na przełomie XVI i XVII wieku!), nasza wiedza na ten temat pozostaje nie tylko powierzchowna, ale też skażona przez narosłe w ciągu lat czy nawet wieków wypaczenia.

Wyrok na Galileusza rzetelnie rozprawia się z tą bolączką: „odczarowuje”, wyjaśnia, przekonuje. W kolejnych rozdziałach autorzy przystępnie przeprowadzają czytelnika przez dzieje nie zawsze przyjaznego dialogu nauki i religii od starożytności do współczesności. Nie bronią się przy tym przed argumentami przeciwnymi, lecz podejmują z nimi polemikę. Wśród głównych bohaterów: wspomniani już Giordano Bruno i Galileusz, a także Kartezjusz, Izaak Newton, Karol Darwin i Albert Einstein.

Informacje dodatkowe o Wyrok na Galileusza i inne mity o nauce i religii:

Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Kategoria: Duchowość, religia

Kup książkę Wyrok na Galileusza i inne mity o nauce i religii

Wyrok na Galileusza i inne mity o nauce i religii - opinie o książce

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;