Pierwszy od wielu lat uniwersytecki podręcznik fleksji polskiej, uwzględniający nowe osiągnięcia w tej dziedzinie i prezentujący je w sposób nowoczesny, zwięzły oraz dostępny dla studentów. Ponieważ zawiera ćwiczenia z kluczem, może służyć także do samodzielnej nauki. Liczne wskazówki bibliograficzne oraz wyodrębnione z całości problemy do dalszych studiów zachęcają do samodzielnych poszukiwań i czynią z książki lekturę przydatną także do zajęć seminaryjnych. Książka zawiera elementy językoznawstwa korpusowego - autentyczne przykłady cytowane z Korpusu Języka Polskiego PWN oraz dokładne charakterystyki fleksyjne trudniejszych leksemów, oparte na danych z Korpusu. Prezentuje także liczne ćwiczenia z rozwiązaniami. Podręcznik posiada dwa poziomy wykładów - oprócz podstawowego są tu ?tematy do obszernych studiów?. Układ książki odpowiada 13 wykładom do jednosemestralnego kursu fleksji dla studentów polonistyki.Jest to pierwsze polskie opracowanie gramatyczne, które przerzuca pomost między fleksją a leksykografią - dyscyplinami mającymi wiele wspólnego. Jest również pierwszym polskim podręcznikiem fleksji łączącym w całość zagadnienia odmiany wyrazów, szyku i wyrażania określoności.
Informacje dodatkowe o Wykłady z polskiej fleksji:
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: b.d