Trzeci tom opowieści o Sknerusie i innych bohaterach z Kaczogrodu autorstwa słynnego amerykańskiego scenarzysty i rysownika Dona Rosy. Kiedy piraci i groźne ryby przeszkadzają Sknerusowi McKwaczowi zdobyć skarb w komiksie ,,Pod kopułą", tylko Donald może coś poradzić... ale czy na pewno? W opowieści ,,Na wojennej ścieżce" Indianie wraz ze Sknerusem walczą ze złoczyńcą, a w historii ,,Siedem dni w Tybecie" kaczory szukają złota dawnego mongolskiego chana i trafiają do ukrytego świata, który wydaje się dziwnie znajomy.
Kolekcja, składająca się z dziesięciu tomów, to pierwsze kompletne, chronologiczne wydanie kaczych przygód autorstwa ulubieńca czytelników Dona Rosy, podążającego śladem legendarnego disnejowskiego autora Carla Barksa, lecz posiadającego własny,niepowtarzalny styl. Rosa przez dwie dekady snuł opowieści o Sknerusie i Donaldzie, a za cykl ,,Życie i czasy Sknerusa McKwacza" został uhonorowany najważniejszym amerykańskim wyróżnieniem komiksowym - Nagrodą Eisnera.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2020-08-12
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: The Don Rosa Library vol. 3 Treasure Under Glass
,,Wiedza o psychice pacjenta, procesach intrapsychicznych, psychopatologii oraz różnych metodach postępowania terapeutycznego stanowi fundament zawodowej...
,,Magowie" to seria rozgrywająca się w Akwilonie - jednym z największych komiksowych uniwersów fantasy. Cykl jest poświęcony czarodziejom z rasy ludzkiej...
Przeczytane:2020-08-12, Ocena: 5, Przeczytałem,
PRZEŁOMOWY I PORUSZAJĄCY
Dwa poprzednie tomy serii „Wujek Sknerus i Kaczor Donald”, w której zebrane są prace Dona Rosy, zawierały w sobie właściwie ten sam materiał, co wydane w Polsce wcześniej tomy „Kaczogród, tom 4: Don Rosa” i „Komiksy z Kaczogrodu, tom 3”. Tom trzeci jest nieco inny. Co prawda w całości składa się z komiksów, które w naszym kraju były już publikowane, jednak wiele z nich to rzeczy od dekad nie wznawiane i trudno dostępne dla tych, którzy chcieliby je poznać (jak choćby opublikowana w „Mickey Mouse 12/1992” „Praca na wysokości”, po polsku wydana ledwie rok po premierze). A poznawać jest co, bo jak zawsze opowieści Rosy są po prostu genialne, a że w tym albumie czeka na Was jedno z najlepszych jego dzieł, „Gdy czas się zatrzymał”, tym bardziej warto.
W „Pod kopułą” Sknerus wyrusza na poszukiwanie podmorskich skarbów. We wspomnianym już „Gdy czas się zatrzymał” Bracia Be wpadają na pomysł zamrożenia czasu, by bezkarnie ukraść złoto naszego Kaczora. Rzecz w tym, że nie mają pojęcia, jakie wiążą się z tym problemy. W kolejnych opowieściach Donald zatrudni się przy czyszczeniu okien w wieżowcach, potem zdobywa supermocne a wreszcie zostaje architektem krajobrazu. Później nasi bohaterowie raz jeszcze odwiedzą znanych nam małych Indian i wrócą do Tybetu. A to, jak się domyślacie, nie wszystko.