Wstęp do programowania z przykładami w Turbo Pascalu

Książka "Wstęp do programowania" jest przeznaczona do nauki podstaw programowania w zakresie algorytmizacji problemów oraz zapisu algorytmów w algorytmicznym języku programowania, na przykładach w języku Pascal. Książka jest wydana wraz z dyskietką, zawierającą nową wersję systemu TPTOOL do wspomagania nauki programowania w języku Pascal. System TPTOOL zawiera programy umożliwiające redagowanie programów pascalowych oraz tworzenie ich prostej dokumentacji, a także zestaw ćwiczeń laboratoryjnych i przykładowych programów. Poszczególne rozdziały książki systematycznie omawiają elementy języka, struktury danych i algorytmy, ilustrując je wieloma przykładami. Przygotowuje to czytelnika do samodzielnego przeprowadzenia ćwiczenia, które ma utrwalić materiał omawiany w danym rozdziale. Scenariusz ćwiczenia przewidziany dla początkujących programistów można wzbogacać rozwiązaniami licznych zadań o wzrastającym stopniu trudności, przewidzianych do samodzielnego rozwiązania. Książka może być wykorzystywana zarówno do zorganizowanej, jak i indywidualnej nauki programowania.

Informacje dodatkowe o Wstęp do programowania z przykładami w Turbo Pascalu:

Wydawnictwo: Helion