Wśród wrogów

Porywający thriller, którego akcja rozgrywa się w mrocznych zaułkach Monachium.

Policjant Kessel, będąc pod wpływem narkotyków, potrąca samochodem młodego arabskiego imigranta. Jego partner Diller usiłuje pomóc przyjacielowi narkomanowi, jednak sam przez to wpada w tarapaty. W sprawie policjantów rozpoczyna się wewnętrzne dochodzenie. Tymczasem w mieście odbywa się międzynarodowa konferencja na temat polityki bezpieczeństwa. Diller próbuje zapobiec planowanemu zamachowi na jednego z uczestników konferencji.

Georg Oswald niemiecki pisarz i dziennikarz, absolwent prawa na Uniwersytecie Monachijskim.

Informacje dodatkowe o Wśród wrogów:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2013-04-17
Tytuł oryginału: Unter Feinden
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Paweł Masłowski
Ilustracje:Magda Kuc/Oleg Filipchuk

Kup książkę Wśród wrogów

Wśród wrogów - opinie o książce

Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2013-04-24, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Bycie rodzicem wydaje się proste i nieskomplikowane. Bycie rodzicem córki wydaje się jeszcze prostsze, ale wcale tak nie jest. Córką jestem , córkę mam, więc wiem co mówię.  Wychowywać córkę , to często zmagać się z delikatna i bardziej wrażliwszą materią niż w przypadku chłopca. Dziewczynki z natury często są tą bardziej drobną, niewinną i bezbronną istotą. Dopiero w trakcie procesu wychowawczo-poznawczego dziewczynka staje się dziewczyną, by stać się zaradną, silną i zdecydowaną kobietą. Ale czy tak się stanie zależy w największej mierze od nas opiekunów. Dlatego , ja czytam i się "dokształcam" w tej dziedzinie, bo uważam, że nie ma doskonałych rodziców i zawsze warto się podeprzeć na wiedzy bardziej doświadczonych w tym temacie. Dr Erika V. Sherin Karres jest wykładowcą i uznanym fachowcem w dziedzinie wychowania dzieci. Została wyróżniona tytułem Wybitny Nauczyciel. Rebecca Rutlenge jest psycholożką, specjalizuje się w terapii rodzinnej oraz terapii indywidualnej dla dzieci i nastolatków. Obie panie postanowiły napisać instruktaż "jak wychować" mądrą i szczęśliwa córka, by ta w przyszłości stała się również taką kobietą. Zdaję sobie sprawę, że poradników dla rodziców jest od zatrzęsienia dlatego zawsze szukam czegoś nowego, lepszego i bardziej prostego w przekazie. Ten poradnik jest dostosowany typowo pod płeć żeńską. Można, by powiedzieć "dziecko to dziecko". Ale , jako matka syna i córki , wiem, że płeć płci nie równa. Każde z moich dzieci ma inną budowę mózgu , co za tym idzie inne predyspozycje, inne cechy, zachowania i oczekiwania wobec mnie i męża. Książka jest podzielona na 19- ście rozdziałów.  Zaczynamy od momentu poczęcia. Poznajemy tę małą istotkę i jej potrzeby. Gdy trafi nam się grymaśna pociecha szukamy wsparcia w rodzinie. .Drugi rozdział to czas naszej córki we wczesnym dzieciństwie. Jej okres buntu tzw. dwulatki (oj u nas było wszystko na NIE). Uczymy się jak znieść krzyki i histerię, jak nakłonić ją do chociażby spróbowania korzystania z nocnika. Ale są i tez sukcesy, które w tym wieku należny upamiętniać , gdyż stanowią podstawę wychowawczą na kolejne lata. W pozostałych rozdziałach lawirujemy miedzy "od przedszkola do Opola" , czyli autorki doradzają jak zmagać m.in. humorami córek, jej kłopotami z rówieśnikami, jej poglądami na wizerunek kobiet, mediów, mody, makijażu , alkogolu, używek, wagarów itp. Jednak najbardziej moim zdaniem wartościowymi rozdziałami są te, które są poświęcone na temat zdrowia i samopoczucia córek. Czyli : kiedy po raz pierwszy iść z młodą dziewczyną do ginekologa, jakie są objawy depresji, kiedy możemy podejrzewać , że nasza pociecha ma myśli samobójcze, się kaleczy lub zmaga się z problemami odżywiania. Ważny jest także rozdział o seksualności dorastających panien. Wiadomo nasi rodzice mogli mieć z tym problem i my jako rodzice naszych dzieci również. Na szczęście to wszystko jeszcze przede mną ,ale kto wie .... Warto wspomnieć, że choć książka jest wydana w szaro-białych barwach, to poprzez rami i odnośniki są zwrócone na ważniejsze kwestie.w omawianym tekście. Mnie się bardzo ta pozycja podobała, ponieważ nic nie narzucała. Nie zarzucała rodzica/opiekuna niepotrzebnymi radami, a tylko uzmysławia, że córka tez człowiek i wystarczy trochę wysiłku, zrozumienia, popchnięcia dziecka do przodu i córka poradzi sobie w życiu bez rodzicielskiej podpory.
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak