Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonych w Delhi. Barwnie opisuje ogromny i gwarny dom swego dziadka, rodzinne obyczaje, radosne zabawy z kuzynostwem, uroczystości, święta, dziecięce tajemnice. A wszystko przepojone zniewalającymi smakami i zapachami indyjskiej kuchni: pikantnych placków z kozieradką, aromatycznego curry jagnięcego z kartoflami czy delikatnego kurczaka w sosie jogurtowo-migdałowym. W tle zaś rozgrywa się dramatyczna historia dwudziestowiecznych Indii - zdobycie niepodległości, śmierć Mahatmy Gandhiego, krwawe zamieszki po odłączeniu się Pakistanu. Wśród mangowych drzew to fantastyczna podróż w czasie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i wspaniały przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey.
Wzruszające, zabawne, niezwykle wciągające (...). Barwne wspomnienia Jaffrey skrzą się dowcipem, a talent autorki sprawia, że powstaje przepyszna opowieść.
'The New York Times Book Review'
Nie próbujcie czytać tej książki na pusty żołądek. (...) To smakowity hołd złożony tradycyjnemu, wielokulturowemu wychowaniu.
'Newsday'
Jaffrey, przenikliwa obserwatorka z piórem wrażliwym na zmysłowe szczegóły, snuje bogatą opowieść, w której umiejętnie łączy codziennie wypadki z wydarzeniami historycznymi.
'People Magazine'
Piękna opowieść o złotym wieku dzieciństwa (...) na obrzeżach wielkiej historii, z dala od pól bitewnych. To prawdziwa kobieca narracja: inteligenta, zabawna, zmysłowa i wywrotowa.
'The Daily Mail'
'Wśród mangowych drzew' to wciągające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w północnych Indiach. Madhur Jaffrey przywołuje historię swojej ogromnej rodziny, kreśląc jej losy na tle drugiej wojny światowej i burzliwych przemian związanych z podziałem Indii (...). Jej opowieść i domowe przepisy oczarują wszystkich wielbicieli Indii i tamtejszej kuchni.
'BBC Good Food Magazine'
Informacje dodatkowe o Wśród mangowych drzew:
Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2013-03-20
Kategoria: Literatura piękna
ISBN:
9788375365245
Liczba stron: 312
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2023-05-18, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2023, Egzemplarz recenzencki, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, czytam regularnie, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, Wypożyczona,
Z pewnością nie przeczytałabym tej książki, ale ponieważ należę do Dyskusyjnego Klubu Książki, to czasami jestem zmuszona wyjść ze strefy swojego komfortu. Chociaż w sumie to za bardzo nie wyszłam, bo wspomnienia Madhur Jaffrey są po części autobiograficzne, a to akurat lubię. Przyznam, że podobała mi się ta książka i choć to moje pierwsze spotkanie z indyjską pisarką i aktorką, to poczułam się jakbyśmy znały się od bardzo dawna. Jakbym była częścią jej dzieciństwa, młodości; częścią jej życia.
Wśród mangowych drzew to wspomnienia z dzieciństwa, ale także kulinarna wyprawa po smakach Indii. To również, a może przede wszystkim historia rodziny, wielkiej rodziny Madhur Jaffrey, z dziadkami, ciotkami, wujami, kuzynami… Taki wielki wielopokoleniowy dom, których u nas już prawie nie ma. Obserwujemy tę wielką rodzinę na tle zachodzących zmian w Indiach. Jaffrey nie ominęła różnic kulturowych i religijnych, ani wielkiej historii dziejącej się na świecie. A wszystko przeplatane, udekorowane, przystrojone wspomnieniami z kuchni indyjskiej; wspaniałymi posiłkami i licznymi przepisami na dania (wcale nie takie trudne do wykonania).
Nie byłam w Indiach, ale miałam okazję i przyjemność uczestniczyć w Festiwalu Indii, który odbywał się (nie wiem, czy nadal się odbywa) co roku nad polskim morzem. To wspaniała, wielobarwna impreza prezentująca różnorodne aspekty kultury Indii, łącząca klasykę z nowoczesnością. Czytając książkę Jaffrey przeniosłam się w upalne lato nad morze, a może powinnam napisać do Indii w Pobierowie. To niezapomniane przeżycie: pokazy tańca, jogi, sztuk walki, widowiska teatralne, walki z mieczami, musical. Na tym Festiwalu można spotkać astrologa, nauczyć się podstawowych kroków tańca czy na chwilę poczuć się jak Hinduska zakładając sari. Ale to co przyciąga tłumy, co drażni nos i kubki smakowe, to indyjska kuchnia przesycona aromatami wspaniale pachnących przypraw i ziół. Kolejki chętnych do próbowania specjałów mogą przyprawić o zawrót głowy. Tylko tych tytułowych mangowych drzew w tym wszystkim mi zabrakło…
Wśród mangowych drzew to interesująca propozycja, zwłaszcza po tych wszystkich kryminałach, thrillerach, fantastykach. Coś innego, odświeżającego. Nie jest to dzieło na miarę wybitnych nagród literackich, a raczej książka do przyjemnego spędzenia czasu i zrelaksowania się. Przy okazji można skorzystać z kilku całkiem nietrudnych przepisów zajmujących w książce całkiem pokaźny rozdział Rodzinne przepisy (strony 241-310). Szczerze proponuję spróbować tych specjałów, bo są zwyczajnie smaczne, choć tak różne od naszej tradycyjnej polskiej kuchni.
Książkę Madhur Jaffrey polecam czytelnikom ciekawych Azji, samych Indii i jej kultury, historii oraz kuchni z jej wybornymi aromatami i barwami.