Wspólnota mieszkaniowa w pytaniach i odpowiedziach

Poradnik w praktyczny sposób przybliża podstawowe aspekty prawne oraz organizacyjne dotyczące własności lokali w budynku wspólnotowym. Wyjaśnia zagadnienia związane z: profesjonalnym zarządzaniem nieruchomością wspólną, administrowaniem nieruchomością wspólną, polityką finansową wspólnot. Poradnik zawiera także szereg przydatnych wzorów, w tym regulamin porządku domowego, budżet operacyjny nieruchomości wspólnej, ankietę oceny jakości pracy zarządcy nieruchomości wspólnej oraz tekst ustawy o własności lokali.Tekst wydania 5. został poprawiony oraz uzupełniony o analizę aktualnych przepisów prawa, regulujących kwestie zamówień publicznych w praktyce wspólnot mieszkaniowych, opodatkowania wspólnot podatkiem dochodowym od osób prawnych, opodatkowania wynagrodzeń członków zarządów wspólnot podatkiem dochodowym od osób fizycznych jak również ograniczenia prowadzenia przez gminy działalności gospodarczej w zakresie zarządzania nieruchomościami. Poradnik poszerzono również o analizę, dostępnych dla wspólnot mieszkaniowych, (jako przykład opisano regionalny program operacyjny dla województwa dolnośląskiego wraz z jego uszczegółowieniem) w latach 2007-2013 funduszy unijnych na remonty, modernizacje i przebudowy nieruchomości wspólnej oraz sposobów ich wykorzystania.Książka skierowana do osób, które chcą we własnym zakresie rozwiązać problemy prawne dotyczące wspólnot mieszkaniowych. Kiedy powstaje wspólnota mieszkaniowa? Jakie są prawa, a jakie obowiązki właściciela lokalu? Jak znaleźć godnego zaufania zarządcę? Jak pozyskać dodatkowe środki finansowe?Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w poradniku Wspólnota mieszkaniowa w pytaniach i odpowiedziach.

Informacje dodatkowe o Wspólnota mieszkaniowa w pytaniach i odpowiedziach:

Wydawnictwo: brak danych
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Wspólnota mieszkaniowa w pytaniach i odpowiedziach

Wspólnota mieszkaniowa w pytaniach i odpowiedziach - opinie o książce