Nic nie łączy silniej niż wspólna zemsta
Kira ma na koncie wiele osiągnięć: prowadzi własną firmę, sprawnie zarządza zespołem, ma pracę, która jest jej pasją i daje jej satysfakcję. Nic jednak nie może równać się z jej największym życiowym sukcesem, jakim było wyzwolenie się z relacji pełnej przemocy fizycznej i psychicznej. Marcus jest już byłym mężem, wciąż jednak stanowi zagrożenie - tym razem chce odebrać Kirze jej firmę.
Aby ratować biznes, Kira spotyka się z nowym kontrahentem. AJ ma swoje powody, żeby nie znosić Marcusa, proponuje jej więc sojusz. Razem mają doprowadzić byłego męża Kiry do ruiny. Problem w tym, że posiadanie wspólnego wroga bardzo ich do siebie zbliżyło, tak bardzo, że aż pozwolili sobie na coś zupełnie szalonego. Czy to aby na pewno dobry start do planowania zimnej zemsty?
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2022-02-23
Vincenzo i Mona. Gniewni, zdesperowani, pełni sprzeczności. Razem są jak dynamit. Vincenzo Morinello ma dosyć bycia najmłodszym synem w królewskiej...
Niektórym rzeczom trzeba pozwolić umrzeć, by inne mogły powstać na nowo. Ava ponownie przewartościowała swoje życie. Odpowiedzialna nie tylko za swój...
Przeczytane:2022-05-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
RECENZJA
„Masz wrogów? Bardzo dobrze. To znaczy, że postawiłeś się w jakiejś sprawie w swoim życiu”.
Dwoje ludzi, połączeni związkiem małżeńskim, zamiast być najlepszymi przyjaciółmi stają się dla siebie wrogami. On ją katuje, a ona mu wybacza. On ją zdradza, a ona mu wybacza. Wierzy w jego zmianę do czasu... Pewnego dnia czara goryczy się przelała i kobieta stawia na spokój i swoją wolność.
Kira ma na koncie wiele osiągnięć: prowadzi własną firmę, sprawnie zarządza zespołem, ma pracę, która jest jej pasją i daje jej satysfakcję. Marcus jest już byłym mężem, wciąż jednak stanowi zagrożenie – tym razem chce odebrać Kirze jej firmę. Aby ratować biznes, kobieta spotyka się z nowym kontrahentem. AJ ma swoje powody, żeby nie znosić Marcusa, proponuje jej więc sojusz. Razem mają doprowadzić byłego męża do ruiny. Czy koszmar kobiety zacznie się na nowo? Czy w końcu uwolni się od byłego męża psychopaty? Jak potoczą się losy Kiry i AJ?
„Wróg mojego wroga” Moniki Skabary to niezwykle trudna i smutna, a zarazem piękna i szczęśliwa historia. Autorka porusza niezwykle trudne tematy: przemoc psychiczna i fizyczna, przemoc seksualna oraz toksycznej relacji w związku. Pomimo tych ciężkich i bolesnych tematów, książkę czyta się niezwykle szybko. Fabuła i bohaterowie dobrze przemyślane i dopracowane. Akcja toczy się bardzo szybko. Początek tej historii zaczyna się dość przyjemnie. Dalsza część książki staje się brutalniejsza i mocniejsza. Ostatni rozdział roztrzaskał moje serce na kawałki tylko po to, abym w epilogu mogła je pozbierać i na nowo posklejać. To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Moniki Skabary i na pewno nie ostatnie. Styl jest zrozumiały i lekki w odbiorze dla czytelnika. Cieszę się, że autorka poruszyła te rudne tematy i ukazała, że z tej toksyczności można się uwolnić, wystarczy tylko chcieć i mieć odrobiny wiary w siebie. Trzeba mieć odwagę postawić ten pierwszy, najtrudniejszy krok ku lepszemu. Trzeba walczyć o siebie i swoje szczęście. „Wróg mojego wroga” to historia, która zapisuje się na dłużej w mojej pamięci i do której na pewno jeszcze wrócę. Polecam z całego serca.
Dziękuje Niegrzeczne książki za egzemplarz recenzencki tej historii.