Wprowadzenie do informatyki. Poradnik dla ucznia i nauczyciela

Umiejętność korzystania z komputera to jedna z rzeczy, które cechują przedstawiciela nowoczesnego społeczeństwa. Komputery spotykamy niemal wszędzie, w każdej dziedzinie naszego życia. Wyszukiwanie informacji w internecie, korzystanie z edytorów tekstu i innych aplikacji oraz interaktywna rozrywka to rzeczy dziś tak powszechne, jak czytanie prasy i oglądanie telewizji. Nauczanie informatyki w szkołach przygotowuje młodych ludzi do zetknięcia się ze współczesnym światem i sprawia, że użytkują komputery świadomie i wiedzą, czego mogą od nich oczekiwać. "Wprowadzenie do informatyki. Poradnik dla ucznia i nauczyciela" to książka przedstawiająca zasady swobodnego korzystania z komputera we wszystkich podstawowych dziedzinach jego zastosowań. Autor książki -- profesor nauk matematycznych z długoletnim doświadczeniem dydaktycznym -- przedstawia w niej swoją wiedzę dotyczącą zarówno teoretycznych jak i praktycznych aspektów informatyki. Zakłada, że aby posługiwać się technologią informacyjną w sposób świadomy i rozumny, trzeba odróżniać rzeczy istotne w użytkowaniu komputerów, to co ogólne i niezależne od systemu lub programu, od drugorzędnych, technicznych szczegółów. Podstawowe pojęcia związane z informatyką Sposoby cyfrowej reprezentacji danych Elementy zestawu komputerowego Edycja tekstów Oprogramowanie narzędziowe Arkusze kalkulacyjne i bazy danych Zarządzanie zasobami informacyjnymi Systemy operacyjne Sieć komputerowa Korzystanie z internetu

Informacje dodatkowe o Wprowadzenie do informatyki. Poradnik dla ucznia i nauczyciela:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: b.d
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 83-7361-793-0

Kup książkę Wprowadzenie do informatyki. Poradnik dla ucznia i nauczyciela

Wprowadzenie do informatyki. Poradnik dla ucznia i nauczyciela - opinie o książce