Wojownicy gwiaździstych tarcz. Duchowość i kultura Indian Ameryki Północnej

"Sun Bear - Gheezis Mokwa urodził się 31 sierpnia 1929 roku jako Vincent LaDuke w rezerwacie White Earth w północnej Minnesocie. Dorastał w rodzinnym rezerwacie kształcony w znajomości roślin i Ziemi przez babkę-zielarkę, zaś w tajniki odżibwejskiego uzdrawiania fizycznego i duchowego wprowadzało go dwóch wujów, którzy byli szamanami i tradycyjnymi uzdrawiaczami. Przez osiem lat uczęszczał do szkoły podstawowej, lubiąc naukę bardziej aniżeli reszta rówieśników. W wolnych chwilach polował na drobną zwierzynę, pracował w przydomowym skromnym gospodarstwie, imał się rozmaitych sezonowych zajęć, wspomagając finansowo niezamożną rodzinę. Żyjąc w lasach północnej Minnesoty rzadko spotykał się z przejawami uprzedzenia rasowego. Zwykle w ludziach starał się widzieć po prostu ludzi i taką postawę wobec innych pielęgnował w sobie przez całe życie." - fragment.

Informacje dodatkowe o Wojownicy gwiaździstych tarcz. Duchowość i kultura Indian Ameryki Północnej:

Wydawnictwo: Studio Astropsychologii
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 83-7377-211-1

Kup książkę Wojownicy gwiaździstych tarcz. Duchowość i kultura Indian Ameryki Północnej

Wojownicy gwiaździstych tarcz. Duchowość i kultura Indian Ameryki Północnej - opinie o książce

Ludzie i totemy
Michalik Leszek0
Okładka ksiązki - Ludzie i totemy

W indiańskiej astrologii Ziemi, czyli totemologii szczególne miejsce zajmują strażnicy duchowi, totemy z królestwa minerałów, żywiołów, roślin i zwierząt...