Wojny

,,Wojny" to kolejna po ,,Murach" i ,,Rewolucjach" książka twórczego duetu Bogusia Janiszewskiego i Maxa Skorwidera. W prosty sposób opowiada o złożonych i ważnych zmianach w naszej historii i ich konsekwencjach. Jak pisze autor ,,Wojny to wynalazek bardzo ludzki. Zwierzęta nie są głupie, żeby bawić się w takie rzeczy. Im wystarczą zwykłe walki. (...) Wojny wymyślono głównie do dwóch rzeczy: po to, żeby coś komuś zabrać albo by ten ktoś zaczął inaczej myśleć i żyć.(...)Ale często jest tak, że jedna strona czegoś chce od drugiej, na co ta druga się nie zgadza i czuje się wystarczająco silna, żeby powiedzieć ,,nie". Kiedy z jednej strony jest siła i z drugiej strony jest siła to czasem nie ma siły i musi wybuchnąć wojna".

W książce znalazło sięzaledwie kilkanaście wojen z piętnastu tysięcy, które były udziałem człowieka. Autor opisał zarówno wojny krwawe jak i bezkrwawe, te które skończyły się sukcesem i zmieniły świat na lepszy jak również te, które lepiej żeby nigdy się nie wydarzyły. Przedstawia temat wojen, przytaczając fakty historyczne, opisując ich przebieg i przedstawiając niektóre z postaci, które wpłynęły na bieg historii. Na uwagę zasługuje dystans i poczucie humoru zarówno autora jak i ilustratora, którzy opowiadają o ludzkiej cywilizacji w sposób niebanalny pełen humoru i refleksji nad losem ludzkości.

Każda wojna została opatrzona metryczką zawierającą informacje: kiedy miała miejsce, jaki był jej zakres i konsekwencje.

Informacje dodatkowe o Wojny:

Wojny - opinie o książce

Avatar użytkownika - Czytajka93
Czytajka93
Przeczytane:2022-06-16, Ocena: 6, Przeczytałam,

Dzisiaj przedstawiam Wam książkę pt. "Wojny" autorstwa @bogus_janiszewski z rysunkami @maxkorvider.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Albus

Lektura przeznaczona dla młodszych czytelników z komentarzem dorosłych.

Wojny były, są i będą. Dlaczego wciąż są toczone? Zazwyczaj toczą się o terytoria i kontrolę nad nimi. W trakcie ich giną nie tylko żołnierze, ale coraz częściej cywile, kobiety a nawet dzieci. Ile jeszcze przed nami i kiedy będzie ta ostatnia? Żeby armie funkcjonowały lepiej potrzebne są: honor, hierarchia, heroizm...

Wojny są różne: futbolowa, wojna z wirusem, wojna z narkotykami, wojna pokoleń - prowadzona przez młodych z rodzicami, wojna gangów, wojny religijne... Przykładem wojny hybrydowej, która miała miejsce w 2014 roku była wojna na Krymie. W tej sprytnej wojnie nie było walki ani wybuchów, za to było dużo różnych sekretnych działań. Krym był trochę ukraiński, a trochę autonomiczny. Czyj tak naprawdę jest?

Wojna jądrowa - nigdy do niej nie doszło, choć było blisko. Ucierpiałby cały świat. Wojna przybiera różne formy, może być z zaskoczenia, może prowokować.

Obecnie wojna na Ukrainie trwa od 24 lutego 2022 roku, a kiedy się skończy?

Jedno jest pewne, że wojna wciąż nie chce odpuścić i przejść do historii.

Fabuła jest bardzo ciekawa, interesująca, trafnie ujęta. Doskonale obrazuje nam historię różnorodnych wojen. Na pewno zaciekawi każdego młodego czytelnika, poszerzy jego wiedzę, a świetne rysunki przykują uwagę. Książka jest bardzo dobrze wydana w twardej oprawie. Polecam 🔥.

Rewolucje
Bogusław Janiszewski0
Okładka ksiązki - Rewolucje

,,Rewolucje" to kolejna po ,,Murach" książka twórczego duetu Bogusia Janiszewskiego i Maxa Skorwidera wydana nakładem wydawnictwa ALBUS. Książka w prosty...

Kyle
T.M. Piro