Fascynujący thriller korporacyjny o historii konfliktu, który na zawsze odmienił przemysł gier wideo.
W 1990 roku rynek gier wideo należał do Nintendo. Sega była słabnącą firmą z wielkimi aspiracjami. Wtedy na scenę wkroczył Tom Kalinske - człowiek, który o grach nie wiedział nic, ale miał rzadki talent do zwyciężania batalii skazanych na porażkę. Oto Dawid postanowił zmierzyć się z Goliatem, a świat zapłonął.
Bezlitosne starcie przerodziło się w globalną wojnę korporacyjną prowadzoną na wielu frontach: od domowych salonów i szkolnych placów, przez sale zarządów, po Kongres Stanów Zjednoczonych. Brat wystąpił przeciwko bratu, dziecko buntowało się przeciw rodzicowi, Mario starł się z Sonikiem, Ameryka ponownie walczyła z Japonią.
Wojny konsolowe to oparta na ponad dwóch setkach wywiadów z byłymi pracownikami wstrząsająca opowieść o przełomie na rynku gier. To także historia o tym, jak skromny, rodzinny człowiek z ponadprzeciętną wyobraźnią zainspirował zespół straceńców do stworzenia interesu wartego 60 miliardów dolarów.
***
Jedna z najlepszych książek non-fiction, jakie kiedykolwiek czytałem.
- Paul Tassi, ,,Forbes"
Oparta na relacjach bezpośrednich świadków historia o tym, jak prezes Segi Tom Kalinske postanowił przewrócić do góry nogami branżę gier wideo. Fascynujący opis wydarzeń sprzed ćwierć wieku, obraz spektakularnego starcia Nintendo i Segi oraz świadectwo potęgi nieszablonowej wyobraźni w growym biznesie.
- Robert Łapiński, wydawca magazynu ,,PIXEL", organizator festiwalu Pixel Heaven
Jeśli interesujesz się retrogamingiem i historią branży gier wideo, to jest to lektura dla ciebie.
- Smuggler, ,,CD-Action"
Epoka 16-bitowych konsol niestety ominęła Polskę. Dlatego tym bardziej warto poznać historię wielkiej wojny toczonej w dalekim świecie między miłośnikami Segi i Nintendo.
- Marcin Kiendra, Retrospekcja.net.pl
Nie musisz interesować się gamingiem. Wojny konsolowe to znakomita książka biznesowa. Jeśli pracujesz w branży marketingowej albo jesteś właścicielem firmy, koniecznie przeczytaj!
- Paweł Sala, FreshMail, dyrektor zarządzający
issuu.com/wydawnictwosqn/docs/wojny_konsolowe_issuu
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2017-09-13
Tytuł oryginału: Console Wars: Sega, Nintendo, and the Battle that Defined a Generation
Blake J. Harris w swojej książce "Wojny konsolowe" zabiera nas w świat rynku gier konsolowych. Dzięki niemu mamy okazję poznać bliżej historie rozwoju gier i konsol, które każdy z nas chciał mieć w domu. Ukazuje nam to, czego zwykli gracze, nie są w stanie na co dzień dostrzec. Książka została napisana na podstawie setek rozmów oraz wywiadów.
Głównym bohaterem jest Tom Kalinske były specjalista do zarządzania branżą zabawek. Związany był szczególnie w tej branży z popularną wśród dziewczynek lalką Barbie oraz popularnymi w wśród chłopców samochodzikami Hot Wheels. Podejmuje on pracę dla Sega of America, amerykańskiej jednostki japońskiej firmy Sega od Japan w Ameryce.
Jego zadaniem jest zrobić z firmy potęgę dystrybutorską gier na konsole. By tak się stało, musi prześcignąć Nintendo.
Sega wypowiada Nintendo wojnę, tworząc nową maskotkę jeża Sonika (tak, tego niebieskiego szybkiego jeża),by ten stoczył walkę i pokonał czerwonego hydraulika imieniem Mario, którego twórcą jest firma Nintendo.
Czy Sonik wygra walkę Mario miejsce w domach graczy?
Akcja "Wojen konsolowych"
jest bardzo różnorodna, raz się dzieje więcej, a raz mniej. Treść jest bardzo wciągająca, jednak wątpię by ktoś książkę pochłonął jednym tchem. Autor w bardzo ciekawy i intrygujący sposób przedstawia historię rozwoju rynku gier oraz pokazuje w ten sam sposób prawa rządzące na nim. Dzięki niemu mamy też możliwość poznania historii powstania popularnej niegdyś gry "Sonic".
Oprócz samej treści w książce znajdujemy na kilku stronach zdjęcia. Przedstawiają one twórców gier oraz ujęcia z fabryk "od środka" i krótkie informacje.
Książka Blake'a J. Harris'a zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Momentami nie mogłam się od niej oderwać i koniecznie chciałam wiedzieć co będzie dalej, do samego końca wzbudzała we mnie ciekawość. Bardzo też podobał mi się dodatek, w postaci zdjęć.
Czy poleciłabym książkę? Oczywiście, że tak! Zwłaszcza osobie która,(jak ja) lubi grać i jest fanem gier konsolowych.
Fabularyzowana historia rywalizacji firm Nintendo i Sega, która zdefiniowała dzisiejsze, biznesowe postrzeganie gier i graczy. Znakomita książka nie tylko dla graczy, czy fanów retrogamingu ale przede wszystkim dla osób zajmujących się marketingiem.
Przeczytane:2019-03-10,
Nowość u mnie na półce, nigdy nie czytałam takich książek o konsolach wiem tyle że jedna z nich jest u mnie w domu ale i tak zapraszam na moją recenzje książki "Wojny konsolowe Sega, Nintendo i batalia, która zdefiniowała pokolenie" Blake J. Harris.
W książce opisane są losy Toma Kalinske, młodszego menadżera który pracuje w Sega of America, jest on tak jakby narratorem. Chociaż autor książki twierdzi że wydarzenia oraz dialogi są autentyczne to moim zdaniem czasami są podkoloryzowane i lepiej ukazujące firmę Sega, czyli dość nieobiektywne. Książka ma na celu ukazanie batalii między Nintendo i Sega które wiodły prym w tym czasie i prześcigały się w byciu najlepszym, czasami tylko wspominane są Atari, Sony czy Electronic Arts które były na rynku w końcówce lat 80.
Główna postać czyli Tom Kalinske to człowiek który wybił się w firmie Mattel produkując lalki Barbie a potem zaczął się zajmować grami, wraz z zespołem stworzył grę Sonic którą pewnie zna większość z nas. Tom ukazany jest w książce jako osoba bardzo odpowiedzialna i mądra, taki człowiek kryształ.
W książce bardzo dobrze ukazane są obie firmy, wiele ciekawych historii, osób oraz zdarzeń które na pewni pozwolą dobrze poznać nam początki ich istnienia. Można przeczytać o konflikcie między amerykańskim a japońskim oddziałem Segi oraz o początkach tworzenia gier także można od podszewki poznać całą historię konsoli którą mamy w domu.
Moim zdaniem jeżeli ktoś fanem gier na konsoli to powinien przeczytać tą książkę i poznać ich historię. Chociaż nigdy takich książek nie czytałam to przyznam że ta mnie zaciekawiła chociaż niektóre wątki dość nudne ale zachęcam po jej sięgnięcie.