Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski

Walka o granice czy wojna domowa?

Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski. Niepodległość widziana oczami niemieckiego historyka.

Pierwsza wojna światowa nie zakończyła się w listopadzie 1918 roku. Polska nie odzyskała niepodległości z dnia na dzień, a 11 listopada niewiele różnił się od poprzednich dni. Nikt nie zdawał sobie sprawy, że ta data stanie się symbolem odrodzenia Polski. Nikt wówczas nie wiedział, gdzie dokładnie jest Polska ani kogo można nazwać Polakami.

Listopad 1918 roku umożliwił powstanie II Rzeczpospolitej, ale był też preludium nowej wojny. Wojny na wielu frontach. Wojny wyniszczającej. Wojny bohaterskiej. Wojny zwycięskiej. Ale też WOJNY DOMOWEJ.

Autor udowadnia, że boje, które toczyła Polska w latach 1918-1921, nie były odosobnionymi incydentami w walce o granice. Wykazuje, że wszystkie były elementami jednej wielkiej wojny domowej, która stworzyła Polskę i Polaków.

Jochen Böhler – niemiecki historyk specjalizujący się w historii Polski, autor bestsellerowego Najazdu 1939. Niemcy przeciw Polsce, patrzy na odrodzenie Polski z szerszej perspektywy i opisuje pierwsze lata II Rzeczpospolitej w sposób, w jaki nikt przed nim tego nie zrobił.

Informacje dodatkowe o Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski:

Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski - opinie o książce

Najazd 1939. Niemcy przeciw Polsce
Jochen Böhler0
Okładka ksiązki - Najazd 1939. Niemcy przeciw Polsce

Kampania wrześniowa z niemieckiej perspektywy. Przyzwyczailiśmy się myśleć o początku drugiej wojny światowej jako o ?naszej wojnie?. Wrzesień 1939 to...