Włoska sztuka dobrego gotowania

Ocena: 5 (1 głosów)

Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii

Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.

Książkę przetłumaczyły: Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i wykładowca  Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się od lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni, autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik Toskański, a także dziennikarka pisząca od lat felietony dla ,,Twojego Stylu" i ,,Kuchni" oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka, antropolog kultury, dziennikarka, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, a także wielu interesujących wykładów i felietonów o gastronomii oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu. 

Informacje dodatkowe o Włoska sztuka dobrego gotowania:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2017-11-15
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788328707641
Liczba stron: 512
Tytuł oryginału: La scienza in cucina e l

więcej

Kup książkę Włoska sztuka dobrego gotowania

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Włoska sztuka dobrego gotowania - opinie o książce

Avatar użytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2018-01-31, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2018,

"Są takie książki, które mimo upływu dziesiątek, ba! nawet setek lat od swej premiery, nadal pozostają bestsellerami w swojej kategorii; po które z niesłabnącym zainteresowaniem sięgają kolejne pokolenia i które stają się inspiracją dla wszystkich tych, którzy się z nimi zetkną.

 

Jedną z takich pozycji jest m.in dzieło dziewiętnastowiecznego smakosza, gastronoma, krytyka literackiego i pisarza Pellegrino Artusiego"

 

Więcej na moim blogu, zapraszam:
http://magicznyswiatksiazki.pl/wloska-sztuka-dobrego-gotowania-pellegrino-artusi/

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Kyle
T.M. Piro
Kyle
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Raj utracony
John Milton
Raj utracony
Krok do szczęścia
Anna Ficner-Ogonowska
Krok do szczęścia
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy