Włoska sztuka dobrego gotowania

Ocena: 5 (1 głosów)

Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii

Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.

Książkę przetłumaczyły: Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i wykładowca  Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się od lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni, autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik Toskański, a także dziennikarka pisząca od lat felietony dla ,,Twojego Stylu" i ,,Kuchni" oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka, antropolog kultury, dziennikarka, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, a także wielu interesujących wykładów i felietonów o gastronomii oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu. 

Informacje dodatkowe o Włoska sztuka dobrego gotowania:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2017-11-15
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788328707641
Liczba stron: 512
Tytuł oryginału: La scienza in cucina e l

więcej

Kup książkę Włoska sztuka dobrego gotowania

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Włoska sztuka dobrego gotowania - opinie o książce

Avatar użytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2018-01-31, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2018,

"Są takie książki, które mimo upływu dziesiątek, ba! nawet setek lat od swej premiery, nadal pozostają bestsellerami w swojej kategorii; po które z niesłabnącym zainteresowaniem sięgają kolejne pokolenia i które stają się inspiracją dla wszystkich tych, którzy się z nimi zetkną.

 

Jedną z takich pozycji jest m.in dzieło dziewiętnastowiecznego smakosza, gastronoma, krytyka literackiego i pisarza Pellegrino Artusiego"

 

Więcej na moim blogu, zapraszam:
http://magicznyswiatksiazki.pl/wloska-sztuka-dobrego-gotowania-pellegrino-artusi/

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Cienie. Po prostu magia
Katarzyna Rygiel
Cienie. Po prostu magia
Lato drugich szans
Dagmara Zielant-Woś
Lato drugich szans
Suplementy siostry Flory
Stanisław Syc
Suplementy siostry Flory
Upiór w szkole
Krzysztof Kochański
Upiór w szkole
Piwniczne chłopaki
Jakub Ćwiek
Piwniczne chłopaki
Dolina Marzeń. Przeszłość
Katarzyna Grochowska
Dolina Marzeń. Przeszłość
Szczerbata śmierć
Arkady Saulski
Szczerbata śmierć
Bez litości
Michał Larek
Bez litości
Z okruchów nadziei
Anna Siedlecka
Z okruchów nadziei
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy