Witając wiatr i drzewa

Wybór wierszy jednego z najbardziej poczytnych arabskich poetów, kandydata do literackiej Nagrody Nobla, znanego w świecie literatury pod pseudonimem Adonis.

Poezja Adonisa wyróżnia go nie tylko spośród współcześnie tworzących poetów języka arabskiego, ale również spośród poetów w ogóle. Oszczędność słów połączona z celnymi obserwacjami intryguje i stanowi wyzwanie zarówno dla tłumacza, jak i czytelnika. Malowniczy krajobraz, napisany piórem Mistrza, powstaje w dość sczególnym miejscu. Na wysokim piętrze szklanego wieżowca w podparyskiej dzielnicy La Defense, gdzie Adonis posiada pracownię artystyczną. W betonowym otoczeniu powstaje barwna przyroda, a gwarne ulice Paryża, którymi Poeta przechadza się na co dzień w swoim słynnym czerwonym szalu, przekładają się na spokój bijący z wersów. Kontrast ten pozwala zrozumieć, jak bardzo poezja Adonisa nie jest wynikiem pobieżnej obserwacji otoczenia, a wynikiem dogłębnej obserwacji człowieka i przyrody, rezultatem zrozumienia otaczającego świata.

(Michał Grabowski)

Informacje dodatkowe o Witając wiatr i drzewa:

Wydawnictwo: Anagram
Data wydania: 2016 (data przybliżona)
Kategoria: Poezja
Tłumaczenie: Michał Grabowski

Kup książkę Witając wiatr i drzewa

Kyle
T.M. Piro