Wiosna i inne opowiadania

Pan Bóg wiosnę dał, żeby nam lżej było – mówię do Miłej, która na parapecie przysiadła i zagląda w okno, jak ptaszki na czereśni harcują.

„Często marzymy o tym, aby ktoś w końcu opracował genialne rozwiązanie, które umożliwiałoby w dowolnej chwili teleportację do innego miejsca na Ziemi. Mała podpowiedź: pisarze już to zrobili i robią nadal, pomagają czytelnikowi przenosić się do innych światów. Skutecznie udaje się to zwłaszcza twórcom krótkich form prozatorskich. Znasz to uczucie, kiedy czytasz opowiadanie i nagle jesteś gdzie indziej? Wiosna  znakomity debiut, w którym prostota łączy się z dojrzałością, trafną obserwacją rzeczywistości oraz unikatowym spojrzeniem na świat”.

Marika Krajniewska, pisarka

Tytułowe opowiadanie zajęło pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie prozatorskim „Debiutanci 2014” zorganizowanym przez wydawnictwo i fundację Papierowy Motyl. Ponadto zbiór zawiera dziesięć premierowych utworów.

Informacje dodatkowe o Wiosna i inne opowiadania:

Wydawnictwo: Papierowy Motyl
Data wydania: 2016-04-12

Kup książkę Wiosna i inne opowiadania

Wiosna i inne opowiadania - opinie o książce

Avatar użytkownika - StokrotkaAga
StokrotkaAga
Przeczytane:2016-07-20, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Tytułowe opowiadanie ,,Wiosna" zajęło I miejsce w ogólnopolskim konkursie prozatorskim ,,Debiutanci 2014", zorganizowanym przez Wydawnictwo i Fundację Papierowy Moty. To zbiór dziesięciu mikro opowiadań, niezwykle klimatycznych, subtelnych, sugestywnych, ale przede wszystkim emocjonujących. Zbiorek nie jest obszerny, liczy zaledwie sto stron, ale nie o wielkość i rozmiar tutaj chodzi. Żadko mi się zdarza, by czytając tak krótkie formy odnaleźć podobieństwo stylu do jakiegoś autora. W tym przypadku do autorki. Anna Konstanty pisze bardzo podobnie jak Joanna Sykat. Szczególnie, jeśli chodzi o ostanie książki Joanny. Bardzo podobny styl. Wyrafinowany, taki niepowtarzalny, przemyślany, pełen szacunku dla słowa i polszczyzny. Zapraszam na całą recenzję na: http://nietypowerecenzje.blox.pl/2016/07/8222Wiosna-i-inne-opowiadania8221-Anna-Konstanty.html
To był maj
Anna Konstanty 0
Okładka ksiązki -  To był maj

Ewa, od wielu lat wdowa, matka blisko osiemnastoletniej Marty, ma dobrą pracę i ustabilizowane życie, ale wieczory spędza zwykle samotnie przed telewizorem...