Hana, razem z dziećmi, rozpoczyna życie na wsi, gdzie wychował się jej ukochany. Młodej matce przyjdzie zmierzyć się z kolejnymi trudnościami. Na szczęście sąsiedzi wyciągną do niej pomocna dłoń. Tymczasem Ame i Yuki szybko dorastają i zaczynają podejmować własne decyzje.
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2015-10-06
Kategoria: Komiksy
Tłumaczenie: Monika Sekular
Yuki złamała daną mamie obietnicę, że nie będzie zmieniać się w wilka i zraniła kolegę z klasy. Ame coraz częściej wychodzi w góry. Czy tam odnajdzie...
Przeczytane:2018-03-23, Przeczytałem,
WILCZE DZIECI, LUDZKA MAMA
Drugi i zarazem przedostatni tom "Wilczych dzieci" to manga równie znakomita, co jej pierwsza część. Czego jednak innego można by oczekiwać po komiksie, który stanowi adaptację filmu kinowego i sama w sobie jest jedną, zamkniętą historią? Co nie zmienia faktu, że mamy tu do czynienia z dziełem naprawdę znakomitym: ciekawym i pełnym emocji, z łagodną nutą fantastyki w tle.
Życie Hany nie jest łatwe. Związała się z wilkołakiem, urodziła dwójkę jego dzieci, ale po stracie ukochanego musiała wychowywać je same. Ponieważ jednak potomstwo potrafiło zmieniać się w wilki, zmuszona była kryć oboje przed światem, a świat, jak to świat, próbował ingerować. Wilcza rodzina uciekła więc na wieś, do miejsca, gdzie mieszkał kiedyś mąż Hany. To tu znaleźli dom i teraz zaczynają nowe życie. Jak się jednak można spodziewać, nie jest łatwo, oszczędności szybko się kurczą, Hana nie może znaleźć pracy, a na polu sobie nie radzi. Z pomocą przychodzą jej sąsiedzi, zawiązują się pierwsze przyjaźnie, wszyscy zaczynają się wspierać. Piękny finał? Ame i Yuki zaczynają dorastać, chcą iść do szkoły, ale czy będą potrafili powstrzymać się przed zmianą w wilki? Co czeka na nie w świecie, którego dotąd nie znały? I co jeszcze przyniesie im życie?
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/03/wilcze-dzieci-2-mamaru-hosoda-yu.html