Wielki bój

Tom 5 cyklu Konflikt wieków

Wielki bój (ang. The Great Controversy) – jedna z najpopularniejszych książek Ellen G. White, obok Drogi do Chrystusa i Życia Jezusa. Doczekała się wydań w ponad stu językach świata. W pozycji przedstawiona została historia chrześcijaństwa od zburzenia Jerozolimy w 70 r. n.e. ze szczególnym uwzględnieniem reformacji, jako ruchu mającego przywrócić Kościołowi pierwotną czystość. Książka omawia rozwój protestantyzmu w Europie i Ameryce. Przedstawia początki wyrosłego i zakorzenionego w reformowanej tradycji wiary ruchu adwentowego, z którego wywodzą się adwentyści dnia siódmego. Końcowe rozdziały poświęcone są adwentystycznej wykładni proroctw biblijnych i dziejom eschatologicznym, ze szczególnym naciskiem położonym na głoszenie tzw. trójanielskiego poselstwa, zapowiedź dosłownego wylania siedmiu plag ostatecznych na Ziemię oraz nadejście tysiącletniego Królestwa Chrystusa. Historia wielkiego boju przedstawiona w publikacji kończy się ostatecznym zwycięstwem Boga nad szatanem. Ostatnie zdanie książki brzmi: Bóg jest miłością. Wielki bój jest piątym i ostatnim tomem serii pt. Konflikt wieków, która omawia całą historię zbawienia.

Informacje dodatkowe o Wielki bój:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 1998 (data przybliżona)
Kategoria: Duchowość, religia
ISBN: 83-87188-53-0
Tytuł oryginału: Great controversy between Christ and Satan
Język oryginału: angielski

Tagi: bóg

Kup książkę Wielki bój

Wielki bój - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2021-09-03, Przeczytałam, 52 książki 2021,

Żeby była jasność: nie wydaje oceny ponieważ książka została wydana przez Adwentystów Dnia Siodmego, dla nich może być czymś genialnym. Nie uznają min. dogmatu o Niepokalanym Poczeciu Maryi, także całego jej kultu. Podoba mi się  natomiast, że podczas nabożeństw nie spożywa się u nich wina, ale sok winogronowy:)