Książka opisuje 800 gatunków grzybów wielkoowocnikowych. Podzielona jest na cztery następujące grupy: - grzyby jadalne; - grzyby trujące; - grzyby niejadalne; - grzyby chronione. Przy każdym opisie gatunku znajdziemy piktogramy opisujące np: występowanie, czas owocowania, walory smakowe (przy grzybach jadalnych), kategorię toksyn (przy grzybach trujących). Na wstępie w dziale grzybów trujących znajdziemy opis toksyn i rodzaje zatruć grzybami. Zatrucia te są podzielone na dziesięć kategorii i odpowiednie piktogramy, które znajdują się przy opisie danego gatunku. Każda kategoria jest dokładnie opisana i zawiera informacje na temat toksyn i objawów zatrucia. Każda strona zawiera opis dwóch gatunków grzybów. Opisy są wyczerpujące, uzupełnione jedną fotografią i piktogramami. Teraz dwa słowa o fotografiach. Zdjęcia w przeważającej większości są bardzo dobrej jakości. Są robione w naturalnych warunkach i wykonane w taki sposób aby przedstawiały najwięcej cech rozpoznawczych grzybka. Biorąc pod uwagę to co napisałem, można przypuszczać, że atlas jest pozycją godną polecenia. Książka ta ma jednak wadę i to ogromną. Wadą tą jest podział gatunków. Jeżeli wiemy czego szukamy, to nie jest to problem. Jeżeli chcemy spróbować oznaczyć grzybka za pomocą tej książki pojawia się problem. Skąd mamy wiedzieć czy znaleziony przez nas okaz jest jadalny, niejadalny, trujący czy chroniony ?? W takiej sytuacji często trzeba wertować atlas "od deski do deski", żeby znaleźć to co nas interesuje. Moim zdaniem pozycja ta jest warta uwagi ale tylko jako uzupełnienie innych atlasów. Raczej nie nadaje się jako pierwszy bądź jedyny atlas w biblioteczce grzybiarza amatora.
Wydawnictwo: Elipsa
Data wydania: 2007 (data przybliżona)
Kategoria: Albumy
ISBN:
Liczba stron: 432
Tytuł oryginału: Vel'ky atlas húb.
Język oryginału: Czeski
Tłumaczenie: Przemysław Kroczek i Joanna Łypaczewska
Przeczytane:2019-12-28, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku,
Dobra książka dla fanów grzybów. Przedstawia 800 gatunków grzybów występujących w środkowej Europie. Pierwsza część prezentuje grzyby jadalne, druga grzyby trujące, trzecia niejadalne, a czwarta rzadkie i objęte ochroną. W książce pominięto grzyby o wyblakłych barwach, ponieważ ich się zazwyczaj nie zbiera. W książce znajdują się też informacje o czasie powstawania owocników, środowisku występowania, walorach smakowych i sile toksyn.