Obszerna publikacja, ukazująca bogactwo kulinarne Polski, prezentuje produkty regionalne i tradycyjne wpisane przez Komisję Europejską do specjalnego rejestru. Szczególną uwagę poświęcono 38 produktom regionalnym (tzw. produktom znanego pochodzenia), wśród których znalazły się m.in. smakowite sery ze słynnym oscypkiem na czele, a także śląskie kołacze, lubelskie cebularze, rogale świętomarcińskie, znakomite wędliny, wyborne miody i wiele innych przysmaków. Książka prezentuje nie tylko metody wytwarzania tych specjałów, ale także wiele ciekawostek związanych z regionami, z których pochodzą, ich specyfiką geograficzną i etnologiczną. Ukazuje miejsce omawianych produktów w tradycji i kulturze, nie tylko kulinarnej, danego regionu.
Książka zawiera także skrótowe opisy ponad 1500 produktów tradycyjnych, czyli wytwarzanych od lat według zakorzenionych w lokalnej tradycji metod i receptur.
Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2019-04-09
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 448
Na serię wydawniczą \"Polski wiek XX\" zainicjowaną przez Muzeum Historii Polski składają się cztery tomy esejów historycznych poświęconych losom Polski...
W serii ,,Świat Baśni, Legend i Mitów'' zebrano najpiękniejsze opowieści o świecie magii i fantazji. Czerpiąc z bogatej skarbnicy legend i literatury z...
Chcę przeczytać,