Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych

Ocena: 0 (0 głosów)

Obszerna publikacja, ukazująca bogactwo kulinarne Polski, prezentuje produkty regionalne i tradycyjne wpisane przez Komisję Europejską do specjalnego rejestru. Szczególną uwagę poświęcono 38 produktom regionalnym (tzw. produktom znanego pochodzenia), wśród których znalazły się m.in. smakowite sery ze słynnym oscypkiem na czele, a także śląskie kołacze, lubelskie cebularze, rogale świętomarcińskie, znakomite wędliny, wyborne miody i wiele innych przysmaków. Książka prezentuje nie tylko metody wytwarzania tych specjałów, ale także wiele ciekawostek związanych z regionami, z których pochodzą, ich specyfiką geograficzną i etnologiczną. Ukazuje miejsce omawianych produktów w tradycji i kulturze, nie tylko kulinarnej, danego regionu.

Książka zawiera także skrótowe opisy ponad 1500 produktów tradycyjnych, czyli wytwarzanych od lat według zakorzenionych w lokalnej tradycji metod i receptur.

Informacje dodatkowe o Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2019-04-09
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788378874102
Liczba stron: 448

Tagi: Kuchnie narodowe i regionalne

więcej

Kup książkę Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych - opinie o książce

Inne książki autora
Pierwsze słowa Na spacerze
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Pierwsze słowa Na spacerze

Książeczka edukacyjna dla najmłodszych...

Światy Tolkienowskie. Wizje Śródziemia
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Światy Tolkienowskie. Wizje Śródziemia

Zbiór ilustracji inspirowanych twórczością J. R. R. Tolkiena. Znalazły się w nim zarówno dzieła uznanych twórców jak...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Reklamy