"Przekład z angielskiego Sebastian Musielak
Widzialny świat to poruszająca opowieść o synu, który w matce zaczyna dostrzegać pełną namiętności, żywiołową kobietę. Narrator, nowojorczyk, urodzony w Ameryce syn czeskich emigrantów, dorasta w atmosferze tajemnicy i powtarzanych szeptem strzępków rodzinnych wspomnień. Już jako dorosły człowiek postanawia pojechać do Pragi, mając nadzieję, że zrozumie burzliwą przeszłość Ivany. Marzy, by poznać sekret młodzieńczej miłości matki łączącej ją z tajemniczym Tomasem, członkiem ruchu oporu.
Nie jest w stanie odtworzyć zdarzeń z przeszłości, pozwala więc działać wyobraźni, w której kochankowie stają się uczestnikami jednego z najdramatyczniejszych wydarzeń II wojny światowej...
""Rzadko się zdarza, że tak złożona i wieloznaczna książka trafia prosto w serce. (...) Powieść Marka Slouki nie tylko zadaje pytanie o celowość narracji i związek między historią a teraźniejszością, ale jest także żywo opowiedzianą historią miłosną"".
""The Washington Post""
""W Widzialnym świecie Slouka, syn czeskich emigrantów, zagląda w twarz śmierci i w głąb ciemnej studni miłości, by przedstawić spokojną, ale zapierającą dech w piersiach liryczną opowieść, która raz rozpoczęta, nie da się odłożyć"".
""The Seattle Times""
""Slouka opowiada tę historię niemal zbyt pięknie"".
""The Independent""
""Mark Slouka już w pierwszym zdaniu uderza w ton łagodnej, prawie nieśmiałej melancholii i przepełnia nią całą fabułę, opowiadającą o drobnych smutkach, z których składa się życie"".
""The Irish Times""
""Zdanie za zdaniem, słowo za słowem – Mark Slouka to jeden z naszych najlepszych pisarzy. To książka, która przetrwa i zapisze się w pamięci"".
Collum McCann
""Piękna, imaginacyjna podróż Marka Slouki w przeszłość swojej rodziny utwierdza mnie w przekonaniu, że pamięć jest najciekawszą z fikcji literackich"".
Piotr Kofta ""Dziennik"""
Informacje dodatkowe o Widzialny świat: