Weekend w Konstancinie

Byłyście kiedyś w Konstancinie? W krainie wypasionej, usłanej bogaczami i celebrytami, gdzie zapachy są intensywniejsze, smaki wyrazistsze, ale relacje międzyludzkie, delikatnie mówiąc, toksyczne?

Zapraszam Was na weekend do rezydencji państwa Potockich. Idealna rodzina, jak z najlepszych instagramowych kadrów, okaże się wymykać wszelkim schematom.

Od żartu do tragedii. Ta fabuła dotknie Twoich doświadczeń, rozkocha w sobie pomimo telenowelowego charakteru, a co najważniejsze - nie pozwoli o sobie szybko zapomnieć.

Jesteście w stanie już teraz obstawić, czy zagoszczę w niej na dłużej?

Czy Konstancin w rozmiarze XS jest gotowy na dużą, głośną i szczerą blondynkę, która za nic ma dulszczyznę i konwenanse?

Przekonajcie się same!

P.S. Zabiorę Was też za kulisy i przed jury najbardziej znanego programu dla modelek w Polsce. Co znani i lubiani powiedzieli aspirującej modelce... XXL?

Joanna Głowacka (ur. 1990) - absolwentka kulturoznawstwana Akadami Ekonomiczno -Humanistycznej w Łodzi oraz dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Od siedmiu lat pracuje w branży medialnej jako modelka plus size, dziennikarka oraz konferansjerka. Swoją postawą udowadnia, że nie ma rzeczy nie możliwych. Motywuje kobiety do działania i pokazuje, że można spełniać marzenia i kochać życie niezależnie od rozmiaru. Jejnajwiększą pasją jest sport., który towarzyszy jej każdego dnia. Jest dyplomowaną instruktorką fitness, hobbystycznie bierze udział w zorganizowanych biegach ulicznych na dystansach 5 oraz 10 km.

Informacje dodatkowe o Weekend w Konstancinie:

Weekend w Konstancinie - opinie o książce

Avatar użytkownika - ilovebook26
ilovebook26
Przeczytane:2024-12-28, Ocena: 4, Przeczytałam,

"W tym momencie wszystko wydawało mi się możliwe! Pomimo tego, że próbują mnie zniszczyć, obśmiać, ja dzielnie idę dalej. Byłam z siebie taka dumna!"

Aśka decyduję się zmienić swoje życie. To czas na nią.

Czy uda jej się spełnić marzenia? Jakie przeszkody staną na jej drodze? Czy osiągnie sukces?

Aśka od początku miała ciężko. Ze względu na swój wygląd nieraz spotykała się z negatywnymi, a wręcz okrutnymi i obrzydliwymi komentarzami. Obecnie ma pracę, wprawdzie nie jest to praca jej marzeń, i cudownego chłopaka. Ale do czasu. W pewnej chwili wszystko się zmienia. Jej życie gwałtownie się zmienia. Dziewczyna podejmuje bardzo ważną decyzję. Zrywa z chłopakiem i decyduje się zwalczyć o siebie samą i o swoje marzenia. W jej życiu pojawia się wiele nowych osób, których pomoc mają decydujący wpływ na to jak jej przyszłość się rozwija. Przede wszystkim bardzo pomaga jej nowy nowy przyjaciel, Sławek. Powoduje to, że dziewczyna decyduje przeprowadzić się do Warszawy i walczyć o swoje marzenia. Czy jej się uda? Jak  odnajdzie się w całkiem nowym otoczeniu?
Jest to sympatyczna i bezpośrednia kobieta, którą od razu wzbudza sympatię. Stara się cieszyć z każdej chwili i doceniać wszystko to co ma. Aśka zaczyna realizować swoje marzenia. Chce zostać modelką. Wiadomo, że nie od razu wszystko się uda, prawda? Są i porażki, ale są również sukcesy. Aśka coraz bardziej odnajduje się w nowym dla niej towarzystwie. Niestety na jej drodze nie brakuje osób, którym wygląd dziewczyny przeszkadza i jest to powodem do niemiłych komentarzy. Jest to naprawdę smutne, jak ludzie są okrutni. Wystarczy nie pasować do całego konceptu a można spotkać się z takimi reakcjami. Dlaczego? Bo ktoś inaczej wygląda? Smutne, prawda? Smutne jest to, że osoba plus size może być inaczej traktowana. Naprawdę tego nie rozumiem. Jakim prawem to jak ktoś wygląda daje prawo do oceniania? Dlaczego uważa się, że jeśli osoba nie jest szczupła, nie ma idealnej figury to można obrażać? To co? To już nie jest człowiek? Nie czuje się zraniony, jak ktoś brzydko coś powie?

"Jestem inna. Szczególnie w oczach ludzi. Na czym polega moja inność? Jestem otyła, gruba, jedni nazywają mnie seksowną ponętną, inni - wielorybem i świnią"

Sławek to wręcz przyjaciel idealny. Aśka lepiej nie mogła trafić. Nie dość, że bardzo jej pomaga to również zawsze można na niego liczyć. Dzięki niemu wiele drzwi stoi przed Aśką otworem. Początkowo jest niepewna, ale stara się to ukrywać, często pojawiają się załamania. Jednak się nie poddaje i stara się spełniać swoje marzenia. Z pewnością jest to łatwiejsze dzięki wsparciu przyjaciela. Aśka próbuje swoich sił w wielu sytuacjach. Naprawdę bardzo mi się podobało jak w końcu nabrała pewności siebie i stała się świadoma swojej atrakcyjności. Przede wszystkim podobało mi się to, że w końcu zawalczyła o siebie. Nastawienie jest najważniejsze, prawda?

"Ja nie potrzebowałam nic prócz miłości do siebie. Bo gdy siebie taką gołą pokocham i zaakceptuję, to świat nie będzie miał już wyboru i zrobi to samo"

Czy Aśka osiągnie sukces?

"Weekend w Konstancinie" to książka, która trochę mnie zaskoczyła, bo spodziewałam się trochę czegoś innego niż to co dostałam. Ogólnie książka jest fajna, ale kilka rzeczy nie przypadło mi do gustu. To co mi się nie podobało, to to że każda porażka, niepowodzenie jest rozwiązywane za pomocą alkoholu. W całej książce tego alkoholu naprawdę jest bardzo dużo. Wręcz każde niepowodzenie kończyło się upiciem prawie do nieprzytomności, a sam alkohol lał się strumieniami i to często. Dodatkowo, bohaterka mówi, że to koniec z facetami, a sekundę później już znajduje sobie kolejnego kandydata na partnera i wyobraża sobie już wspólne życie. Nie mam nic przeciwko temu, ale nie lubię takiej niekonsekwencji. Rozumiem, jakby to jeszcze było tylko raz, ale to nie jest tylko raz, a kilka. Oczekiwałam dużo więcej na temat modelingu. Informacji odnośnie tego jak to wszystko wygląda, a dostałam tego bardzo mało. Powiedziałabym, że w głównej mierze książka skupia się na piciu alkoholu, imprezowaniu czy życiu miłosnym Aśki.

"Weekend w Konstancinie" to książka, z którą dobrze spędziłam czas, mimo że całkiem czegoś innego się spodziewałam. Nie brakuje wielu zabawnych momentów, podczas których nie raz się śmiałam.

"- Przecież pani ma dupę na wierzchu!
Chwyciłam ręką za koszulę, faktycznie była z tyłu rozpięta. Aha... to stąd ten przyjemny wiaterek"

Historia pokazuje, że zdecydowanie warto walczyć o swoje marzenia. Dzięki ciężkiej pracy i determinacji można wiele osiągnąć. Kto wie? Może się w końcu spełnią. Miłego!

„Myślę, że gdybym nie kochała świata i ludzi, nie była wdzięczna za to, że jestem, wpadłabym w depresję, albo jakieś uzależnienie, które zepchnęłoby mnie w mroczną, jednokierunkową otchłań”

Czy można ot tak, w jedną noc zmienić całe swoje życie i pójść całkiem inną drogą, która była już zaplanowana wspólnie z narzeczonym?

Można, bo kiedy miarka nieszczęść się przebierze, to wtedy zostawiasz wszystko i rzucasz się w otchłań zimnego Bałtyku , a potem wpadasz w ramiona bogatego geja ( notabene tego przez, którego miasteczka się przebrała ), a który od tej pory jest Ci jak brat i wspiera, w każdej sytuacji.

Właśnie tak rozpoczyna swoje całkiem nowe, chociaż totalnie nieprzewidywalne życie - Asia. Piękna blondynka, dumnie nosząca swój rozmiar XL.
Całkiem nieoczekiwanie i nieoczywiste wyzwania, wejście do świata mody, telewizji, elit, w których pomimo bogactwa i prestiżu ludzie borykają się dokładnie z tymi samymi problemami, co przeciętny Kowalski.

Asia, ma niesamowite szczęście trafiając pod opiekę swojego wybawcy Sebastiana, ale też oprócz tych wszystkich miłych i niezapomnianych chwil, musi się zmierzyć z hejtem, naśmiewaniem się z jej figury i wyglądu, z którymi raz lepiej, raz gorzej próbuje sobie poradzić.

Jednak czara goryczy przelewa się, gdy na jeden weekend jest gościem domu konstancińskich elit. Bo tam, pomimo niesamowitego luksusu i przepychu, nie tylko jej życie przewróci się do góry nogami...

Bardzo przyjemna historia, chociaż z niemałą nutką goryczy i niesprawiedliwości. Tylko w tym wszystkim trzeba jednak pamiętać, że nawet te najlepsze i najbardziej idealne jednostki mają ogromne problemy.

Koniecznie zajrzyjcie do tego nowego warszawskiego życia Asi, chociaż to poprzednie, aczkolwiek obsypane niemałą ilością funtów, też może Was z lekka zaskoczyć.

Co sądzicie na temat modelek plus size??

? Weekend w Konstancinie

? Joanna Głowacka

? Wydawnictwo Najlepsze

[współpraca reklamowa] z Wydawnictwo Najlepsze MotywAsia

?  Zacznę od tego, że takiej książki jeszcze nie miałam okazji czytać. Z jednej strony jest to powieść, a z drugiej autobiografia autorki, ile wydarzyło się naprawdę, a ile jest fikcją literacką wie tylko sama autorka.

? "Weekend w Konstancinie" opowiada o losach Asi, która po nieudanym związku chce odmienić swoje życie. Kiedy świat wali jej się na głowę, a partner i wymarzony dom odchodzą w zapomnienie na drodze dziewczyny pojawia się Sławek. Sławuś, jak pieszczotliwie nazywa go nasza główna bohaterka, pochodzi z bogatej polskiej rodziny. Przypadkowe spotkanie tych dwojga owocuje przyjaźnią na dobre i na złe.

? Jako że Sławek ma odpowiednie znajomości postanawia pomóc swojej nowej przyjaciółce na nowej drodze w modelingu, bo piękno należy doceniać w każdym rozmiarze. Jak potoczą się losy Asi? Czy osiągnie swój cel? Kogo jeszcze spotka na drodze do zostania modelką plus size? Czy jej marzenia się spełnią? I jak zakończy się tytułowy weekend w Konstancinie?

? Książkę czyta się miło i przyjemnie. Jednak za dużo było jak dla mnie w niej sytuacji spożywania alkoholu i rozwiązywania za jego pomocą problemów. Było także kilka zabawnych sytuacji, które umilały lekturę. Ostatecznie ile było przypadku i szczęścia, a ile ciężkiej pracy w zostaniu modelką plus size nie mnie oceniać. Puentą tej książki na pewno jest apel, aby spełniać swoje marzenia i nie bać się zmieniać swojego życia!

Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska