Według łotra

Klasyczna powieść jednego z najbardziej intrygujących polskich pisarzy science-fiction. Główny bohater, Carlos, budzi się pewnego dnia i niespodziewanie odkrywa, że wszystko wokół jest sztuczne - ludzie to manekiny wypowiadające słowa pozbawione sensu, domy to teatralne dekoracje, jedzenie - plastikowe atrapy. Wkrótce orientuje się, iż świat jest planem wielkiego filmu, w którym on sam ma do odegrania ważną rolę. Powieść Snerga to nie tylko pełna szalonych pomysłów dystopia a la Philip Dick, to także poruszający zapis wyobcowania w tłumie, obraz naszego świata, zamieszkanego nie przez żywych ludzi, ale kukły. Świata, który zatracił swoje ludzkie oblicze.

Informacje dodatkowe o Według łotra:

Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria
Data wydania: b.d
ISBN: 83-7453-715-9

Kup książkę Według łotra

Według łotra - opinie o książce

Avatar użytkownika - slpablos
slpablos
Przeczytane:2019-04-12, Ocena: 3, Przeczytałem, 12 książek 2019,

Książka SNERGA znaleziona gdzieś na bazarze - niestety nie okazała się perłą złowioną pośród odpadków.

Główny bohater budzi się pewnego poniedziałku, by ku swojemu zdziwieniu odkryć, że otaczają go dekoracje. Żywność, gazety, budynki - wszystko to marne imitacje. Mało tego, ulice miasta zaludniają manekiny najwidoczniej nieświadome swojej sztuczności i tymczasowości. Usilne dążenie do odkrycia prawdy i sensu całego tego przedstawienia osadza go w roli bezwzględnego bandyty, mordercy siejącego postrach w mieście nad jeziorem.
Manekiny, czyli echo - na przykład - Schulza. To jeszcze bym przeżył, bo Robot, mimo peanu na cześć socjalizmu, był intrygujący. Tu mamy jednak - trochę natchnioną Philipem K. Dickiem - dekonstrukcję rzeczywistości, ale to takie podważenie dla samej frajdy destrukcji. Do tego wszystkiego ważną postacią okazuje się Płowy Jack. Ten snergowy Chrystus naucza, gromadzi wyznawców, uzdrawia i wskrzesza, by w finale umrzeć jak prawdziwy Jezus - jednak przełożenie słów Pisma na język fantastyki ma w sobie dużo z szatańskiego wykorzystania Słowa Bożego do kuszenia Jezusa na pustyni. Instrumentalne wykorzystanie świętego tekstu pod swoją teorię, bez głębszego zrozumienia, spłycone i w jakiś sposób brudne. Słowo, które najbardziej mi do tego pasuje to zwulgaryzowane, na sposób popkulturowy odarte z misterium, by skrytykować religię, wiarę, instytucję kościoła.
Pytanie tylko, czy wychodząc od manekinów Autor dodał motywy ewangeliczne, czy "rozwinął" Ewangelię do dekonstrukcji rzeczywistości. W obu przypadkach mikstura wyszła średnio strawna, podana w sosie thrillera wizja wielkiego planu filmowego, na którym każdy ma o
Doczytałem na siłę i teraz nie wiem, czy sięgnę kiedyś po czekający na półce "Nagi cel".

Nagi cel
Adam Wiśniewski Snerg0
Okładka ksiązki - Nagi cel

Wznowienie powieści, która pierwsze wydanie miała w 1980 r. Nagi cel posiada kilka warstw: wątek przygodowy, sensacyjny, a pod nimi charakterystyczną dla...

Robot
Adam Wiśniewski Snerg0
Okładka ksiązki - Robot

Światem rządzi Mechanizm. Zaprogramowany przez niego człowiek podlega jego rozkazom. Ma tylko jedno zadanie: wykonywać polecenia. I być powolnym narzędziem...

Kyle
T.M. Piro